Radnici Saveza sindikata Crne Gore prekinuli štrajk glađu

Ćupić i Rajović su počeli štrajk zato što oko 70 radnika Stručne službe SSCG šest mjeseci nije primilo plate, tople obroke, doprinose i novac za prevoz.
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2011. 16:50h

Radnici Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) Vukadin Ćupić i Stanko Rajović prekinuli su trodnevni štrajk glađu nakon što im je Izvršni odbor SSCG obećao da će do 18. juna dobiti tri zaostale zarade.

" Ukoliko do tog roka novac ne bude uplaćen cijela Stručna služba će stupiti u štrajk glađu" kazala je Senka Rastoder koja se danas bila pridružila kolegama u štrajku glađu.

Ćupić i Rajović su počeli štrajk zato što oko 70 radnika Stručne službe SSCG šest mjeseci nije primilo plate, tople obroke, doprinose i novac za prevoz. Jedna zarada im je uplaćena dan prije stupanja u štrajk.

Kako je Rastoder saopštila Izvršni odbor je ovlastio generalnog sekretara Zorana Masoničića i predsjednika Skupštine Danila Popovića da nastave pregovore da predstavnicima Vlade oko davanja garancije za kreditno zaduženje SSCG.

"Od dobijenog kredita isplatiće se tri zaostale zarade i to do 18. dok će se dvije preostale biti uplaćene u roku od mjesec" zaključio je IO.

Članovi IO su apelovali na svoje zaposlene da zamrznu štrajk glađu do roka koji je određen za isplatu i najavili da će pozvati sindikalne organizacije koje su njihove članice da da dio novca sa svojih računa ustupe SSCG, kao vid solidarnosti, kako bi se prevazišao problem koji je doveo do štrajka glađu.

Radnici SSCG ne primaju plate jer je račun centrale blokiran zbog pravosnažnih sudskih presuda koje se naplaćuju nakon svake uplate članarine. Radnici pljevaljske korporacije “Jakić” su tužili SSCG zbog neisplaćenih otpremnina prilikom akcija SSCG i Ministarstva rada, kada je po 1.925,55 eura uplaćivano radnicima označenim kao “žrtve tradicije”.

SSCG je na raspolaganju imao ukupno 16 i po miliona eura. Radnici iz Pljevalja su naplatili oko 850 hiljada eura, od čega je Ministarstvo rada vratilo sindikatu 25.000 eura.

Bonus video: