Štrajkači Saveza sindikata od sjutra neće piti ni vodu

Rajović i Ćupić se ne osjećaju dobro i očekivali su da će, ukoliko ne postignu dogovor sa poslodavcima, tokom noći morati da zovu Hitnu
0 komentar(a)
Savez Sindikata, Foto: Luka Zeković
Savez Sindikata, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.06.2011. 19:33h

Radnik Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) Vukadin Ćupić nakon tri dana štrajka glađu odlučio je da od sjutra u podne ne uzima ni tečnost zato što mu se niko od rukovodioca SSCG nije obratio sa ponudom o isplati šest zarada koliko njemu i ostalim zaposlenim u stručnoj službi.

Pored Ćupića i Stanko Rajović štrajkuje glađu i oni su odlučni dag a ne prekidaju do ispunjenja zahtjeva, a očekivali su da će do kraja radnog vremena generalni sekretar Zoran Masoničić i predsjednik Skupštine Danilo Popović doći u prostorije SSCG, gdje oni štrajkuju, i ponude im rok u okviru kojeg bi isplatili dugovanja.

"Niko nije došao iako su najavili da će uz pomoć Vlade pronaći novac. Štrajkujemo glađu ali izgleda da nas nijesu shvatili ozbiljno i zbog toga ja od podne neću ni vodu da uzimam", kazao je Ćupić.

Rajović i Ćupić se već tokom dana nijesu osjećali dobro i očekivali su da će, ukoliko ne postignu dogovor sa poslodavcima, tokom noći morati da zovu Hitnu pomoć.

"Masoničić i Popović, kao naši poslodavci, nijesu ni morali da nas dovedu u situaciju da štrajkujemo glađu jer znamo da mogu da nađu pare i nije nam jasno zašto to nijesu uradili. Danas su dolazili i nakon što smo brzo završili sa ubjeđivanjima da prekinemo štrajk rekli su da su stupili u kontakt sa Vladom i da očekuju da će im neki kredit biti odobren", kazao je Ćupić dok se još nadao da će biti nekog rješenja koje će dovesti do prekida štrajka.

Štrajkom je nastavljena glad

Ćupić i Rajović štrajkuju, osim zbog zarada, i zbog neuplaćenih doprinosa, toplih obroka i prevoza i ponovili su da će istrajati do ispunjenja zahtjeva.

"Gladan sam bio i kada sam počeo ovaj štrajk glađu", kazao je Ćupić.

Oni su ponovili da smatraju da je SSCG najodgovorniji za njihove probleme.

Račun SSCG je blokiran zbog pravosnažnih sudskih presuda koje se naplaćuju nakon svake uplate članarine.

Radnici pljevaljske korporacije “Jakić” su tužili SSCG zbog neisplaćenih otpremnina prilikom akcija SSCG i Ministarstva rada, kada je po 1.925,55 eura uplaćivano radnicima označenim kao “žrtve tradicije”.

SSCG je na raspolaganju imao ukupno 16 i po miliona eura. Radnici iz Pljevalja su naplatili oko 850 hiljada eura, od čega je Ministarstvo rada vratilo sindikatu 25.000 eura.

Rajović je rekao da se osjećaju nervozno i iscrpljeno i da se nadaju da će tokom dana dobiti odgovarajuću ponudu.

"Prekinućemo sa gladovanjem ukoliko uspijemo da se dogovorimo oko pristojnog roka isplate. To je rok do 30 dana. Nakon tog roka opet bi smo počeli štrajk glađu", kazao je Rajović i dodao da će Popović i Masoničić o svemu što se dogovore morati da daju pismenu garanciju.

Oni su pozdravili najave iz Vlade koje se tiču kredita i smatraju ih ohrabrujućim.

"Izgleda da Vlada sve mora da završava. Pitam se ima li ko drugi da vodi SSCG osim Vlade", kazao je Ćupić i dodao da će u srijedu poslije 17 časova, ako se ne dogovore sa čelnicima SSCG, uputiti Vladi dopis u kojem će tražiti” sve što mogu da dodbiju pa i ostavke rukovodioca SSCG”.

Bonus video: