Lompar poziva Kineze da grade autoput makar do Mateševa

Lompar je najavio da bi sredinom mjeseca sa pomoćnikom ministra trgovine Kine trebalo da se potpiše okvirni sporazum u vezi dalje saradnje vlada dvije zemlje
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2011. 10:46h

Vlada neće prekidati saradnju sa kineskim kompanijama na projektu izgradnje autoputa Bar-Boljari, jer su Kinezi od početka bili pozvani da sarađuju ne samo na prioritetnoj, nego i na ostalim dionicama, saopštio je ministar pomorstva i saobraćaja, Andrija Lompar.

“Neće biti prekida saradnje sa Kinezima jer je jedan od zaključaka sa nedavnog sastanka u Briselu u vezi sredstava koja su neophodna za realizaciju projekta, bio da ćemo se koncentrisati na prioritetnu dionicu od Podgorice do Mateševa, što znači da će svi naredni koraci biti posvećeni realizaciji te dionice”, rekao je Lompar na Željezničkom forumu posvećenom pitanjima izmjena u crnogorskom željezničkom sektoru.

Sa kineskim kompanija zvanično se pregovara od početka godine, a one su imale obavezu da do 1. maja dostave finansijsku ponudu za autoput

On je kazao da su Kinezi od početka bili pozvani da sarađuju sa crnogorskom Vladom na svim dionicama autoputa, kao i drugim infrastrukturnim projektima između ostalog i na Jadransko-jonskom autoputu.

Zvanično se pregovara od početka godine

Lompar je najavio da bi sredinom mjeseca sa pomoćnikom ministra trgovine Kine trebalo da se potpiše okvirni sporazum u vezi dalje saradnje vlada dvije zemlje za izgradnju infrastrukturnih projekata.

“Kineske kompanije i dalje su dobrodošle i ima prostora za njihov rad u Crno Gori”, rekao je Lompar.

Kinezi su 13. maja, nekoliko sati uoči sjednice Savjeta privatizaciju i kapitalne projekte, dostavili set informacija, nakon čega je to Vladino tijelo odlučilo da odloži odluku o prekidu pregovora za gradnju autoputa.

Sa kineskim kompanija zvanično se pregovara od početka godine, a one su imale obavezu da do 1. maja dostave finansijsku ponudu za autoput.

Lompar je podsjetio da je na nedavnom sastanku u Briselu sa predstavnicima direkcija Evropske komisije (EK) i Evropske investicione banke (EIB) dogovoreno da se u najskorije vrijeme napravi kompletna revizija urađene dokumentacije i svih procedura.

Projekti su svuđe stali

“Evropski partneri bi nakon toga trebalo da izađu sa predlogom na koji način da se projekat realizuje”, naveo je Lompar.

On smatra da je visoka cijena projekta bila razlog što nije do sada došlo do njegove realizacije, posebno kada se uporedi sa visinom budžeta države i bruto domećg proizvoda (BDP).

“Dalji koraci su da evropski eksperti dođu i vide da li postoji neka varijanta smanjenja te cijene. Mislimo da je sada sa EIB-om put ka realizaciji projekta mnogo izvjesniji”, objasnio je Lompar.

Lompar je kazao da je u odnosu kada je tender raspisan došlo do tržišnih promjena i ozbiljnih pomka na finansijskom i građevinskom tržištu, kao i da su oba u prethodnom periodu bila praktično zamrznuta.

“Nijedan projekat tog tipa nije realizovan u posljednje dvije i po godine niti u okruženju niti u EU”, zaključio je Lompar.

Galerija

Bonus video: