Daka Davidović dao majsku platu radnicima Željezare

U Željezarinom ključnom pogonu Čeličana počela je proizvodnja, a u Kovačnici je nastavljena.
116 pregleda 0 komentar(a)
Daka Davidović, Foto: Srđo
Daka Davidović, Foto: Srđo
Ažurirano: 01.06.2011. 16:30h

Kao što je i obećao, biznismen Miodrag-Daka Davidović, vlasnik kompanije Neksan, je radnicima nikšićke Željezare isplatio majsku zaradu ne manju od prosječne koja u tom preduzeću iznosi 424 eura.

Preostale četiri plate koje se radnicima duguju biće isplaćene iz stečajne mase, dok će Davidović obezbijediti zaradu za naredne mjesece.

Davidović je sa stečajnim upravnikom Veselinom Perišićem potpisao ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i obavezao se da će u narednih 90 dana organizovati proizvodnju bez narušavanja stečajne mase i interesa povjerilaca, kao i da će redovno izmirivati sve obaveze uključujući i zarade zaposlenima. Takođe se obavezao da će nadoknaditi sve eventualne troškove ili štetu koja bi organizovanjem proizvodnje mogla nastati i da će firma Neksan u slučaju bilo kakvog poremećaja na tržištu, otkupiti sve što se u tom periodu proizvede po tržišnim cijenama.

U Željezarinom ključnom pogonu Čeličana počela je proizvodnja, u Kovačnici je nastavljena, a očekuje se njeno pokretanje i u ostalim pogonima.

Paralelno sa proizvodnjom ići će i proces realizacije socijalnog programa. Za odlazak iz Željezare pisalo se 979 metalurga od njih 1.395, ali značajan broj radnika postavio je uslove koji su mimo onih ponuđenih socijalnim programom, tako da se još sređuje potrebna dokumentacija nakon čega će se znati koliko metalurga odlazi iz fabrike.

U Željezari je stečaj uveden 19. aprila na zahtjev radnika koji su Privrednom sudu uputili prijavu za naplatu potraživanja u visini od oko četiri miliona eura. Ukupni dugovi Željezare iznose oko 116 miliona eura, a stečajni upravnik treba do 26. juna da provjeri sva potraživanja.

Bonus video: