Dvojica zaposlenih u Savezu sindikata stupili u štrajk gladju

Generalni sekretar SSCG Zoran Masoničić rekao je da su zahtjevi štrajkača glađu opravdani, ali da on ne odobrava gladovanje.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2011. 15:01h

Zbog šest neisplaćenih zarada, doprinosa, toplih obroka i prevoza zaposleni u Stručnoj službi Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) Vukadin Ćupić i Stanko Rajović stupili su u štrajk glađu i istrajaće u njemu do ispunjenja zahtjeva, a prije toga iz prostorija SSCG mogu izaći “samo sa nogama narijed”.

Oni su se na najradikalniji način traženja svojih prava odlučili jer ih niko od nadležnih u toj radničkoj organizaciji, koja je u ovom slučaju poslodavac, nije “udostojio obraćanja” iako su više puta tražili. Radnici traže da organi SSCG donesu plan za prevazilaženje aktuelne situacije u roku od mjesec.

Na konferenciji za novinare Ćupić i Rajović su kazali da će im se tokom dana u štrajku pridružiti još nekoliko, od više od 70, kolega iako oni smatraju da je dovoljno da se njih dvojica žrtvuju.

Zoran Masoničić je rekao da razumije radnike, iako ne opravdava metod borbe koji su odabrali, te da njihovi zahtjevi ne mogu biti odmah ispunjeni “zbog čega treba naći optimalno rješenje”

Nakon njihovog obraćanja novinarima se obratio i generalni sekretar SSCG Zoran Masoničić koji je rekao da razumije radnike, iako ne opravdava metod borbe koji su odabrali, te da njihovi zahtjevi ne mogu biti odmah ispunjeni “zbog čega treba naći optimalno rješenje”.

Radnici SSCG ne primaju plate zato što je račun centrale blokiran zbog pravosnažnih sudskih presuda koje se naplaćuju nakon svake uplate članarine. Radnici pljevaljske korporacije Jakić su tužili SSCG zbog neisplaćenih otpremnina prilikom akcija SSCG i Ministarstva rada kada je po 1.925,55 eura uplaćivano radnicima označenim kao “žrtve tradicije”. SSCG je na raspolaganju imao ukupno 16 i po miliona eura. Radnici iz Pljevalja su naplatili oko 850 hiljada eura, od čega je Ministarstvo rada vratilo sindikatu 25.000 eura.

Pozajmili iz fondova SSCG

Zaposleni u SSCG, zbog situacije u kojoj su, optužuju i Vladu i crnogorske sudove.

Masoničić je kazao da je jedna zarada uplaćena prije dva dana ali nije želio da precizno saopšti odakle su nabavili taj novac.

"Pozajmili smo iz fondova SSCG. Ta mogućnost postoji ukoliko se ne ugrožava njihov rad i to smo i ranije radili", kazao je on.

Radnici su zahtjeve uputili organima SSCG, ali su i pozvali premijera Igora Lukšića da se zauzme za rješavanje njihove situacije, kako ne bi došlo do težih posljedica po njihovo zdravlje. Ćupić i Rajović su zatečeni nezainteresovanošću odgorovornih i optužili su Vladu da sprovodi mobing nad njima.

"Pitamo se čiji smo taoci, jer smo žrtvovani na relaciji SSCG, sudovi i Fond rada", rekao je Ćupić i dodao da još nijesu dobili nagovještaje za rješenje njihove situacije, a već su se pripremili da, ukoliko ih ne bude u toku dana, direktno djeluju prema Vladi.

Predstavnik Opštinskog sindikalnog povjereništva Bar Senka Rastoder, koja je krajem prošle godine istim povodom štrajkovala glađu, smatra da nijesu svi zaposleni u toj sindikalnoj centrali u istom položaju, kao i da su funkcioneri i organi uprave “nešto drugo”. Ona je kazala i da problem koji imamju “nije od juče” i da ih Skupština SSCG ignorisala.

"Skupština SSCG je maligno tkivo koje prijeti da zahvati i ostatak organizacije. U njemu su penzioneri, bivši direktori i neuki ljudi i mi od njih treba da očekujemo da nam riješe situaciju", kazao je Rajović.

Bonus video: