Potpisan ugovor o saradnji Željezare i Neksana, Davidović garantuje redovne plate

Neksan se obavezao da će namiriti sve eventualne troškove
89 pregleda 0 komentar(a)
Daka Davidović, Foto: Srđo
Daka Davidović, Foto: Srđo
Ažurirano: 31.05.2011. 07:01h

Izgleda da za nikšićku Željezaru konačno dolaze malo bolji dani. Počela je proizvodnja u ključnom pogonu Čeličani, nastavljena u Kovačnici, a potpisan je sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa kompanijom Neksan koja je u vlasništvu biznismena Miodraga-Dake Davidovića.

"Konačno smo sve elemente ugovora završili. Neksan preuzima kompletnu organizaciju, ali i kompletan rizik poslovanja. Pored toga što će garantovati da neće doći do narušavanja stečajne mase i da neće biti ugroženi interesi povjerilaca, uredno će izmirivati sve obaveze uključujući i zarade zaposlenima.

Neksan i njen vlasnik Davidović obavezali su se da će namiriti sve eventualne troškove ili štetu koja bi organizovanjem proizvodnje mogla nastati. Vrlo je bitno napomenuti da je Neksan preuzeo obavezu da će sve što se proizvede, u slučaju bilo kakvog poremećaja na tržištu, otkupiti po tržišnim cijenama.

Dakle, preuzeće i kompletan rizik prodaje proizvoda na tržištu", kazao je stečajni upravnik Veselin Perišić.

Paralelno sa proizvodnjom ići će i proces realizacije socijalnog programa i Perišić se nada da će se za 90 dana, koliko traje saradnja sa firmom Neksan, stvoriti „zdrava osnova“ i preduzeće koje je pokleklo i koju je vlasnik, holandska firma MNSS dovela u veoma tešku situaciju, ponovo učiniti zanimljiv i primamljivim novim strateškim partnerima.

"U ovom trenutku emocije moramo ostaviti po strani i pokušati da kroz stečaj nađemo neko rješenje koje bi svima išlo u prilog i koje ne bi naudilo stečajnoj masi i interesima stečajnih povjerilaca. Istovremeno kroz stečaj moramo pokušati da fabriku dovedemo na neke zdravije osnove i da je učinimo interesantnom za nekog od potencijalnih investitora koji bi vidio interes da uloži sredstva da fabrika opstane i da ljudi koji ne budu zbrinuti kroz socijalni program u njoj vide svoju perspektivu", kazao je Perišić.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: