Radnici bivšeg Autoprevoznog odustali od štrajka glađu

Gardašević je dao punu podršku bivšim radnicima i dao im nadu da će njihovim "mukama" konačno doći kraj.
0 komentar(a)
Autoprevozno bivši radnici, Foto: Svetlana Mandić
Autoprevozno bivši radnici, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 30.05.2011. 14:48h

Bivši radnici Autoprevoznog preduzeća iz Nikšića, koje je 2006. godine nakon stečaja preimenovano u "Tehnobazu", njih 95, nakon razgovora sa predstavnicima Opštinskog sindikalnog povjereništva SSCG pomjerili su najavljeni štrajk glađu za utorak 7. jun, dajući još jednom, kako su rekli, šansu razgovorima.

"Razgovor sa predsjednikom OSP-a Brankom Gardaševićem i predsjednikom Saveza Metalaca Draganom Mijanovićem trajao je više od dva sata. Opštinsko sindikalno povjereništvo nam je dalo punu podršku i pokušaće da do utorka organizuju sastanak sa predstavnicima ministarstva rada i saobraćaja, kao i čelnicima lokalne vlasti i izvršnim direktorom "Tehnobaze" Radoicom Lazovićem kako bi se naš problem pozitivno riješio. Čekaćemo do utorka i vjerujemo da će sve biti riješeno. Ako se to ne dogodi eto nas u utorak ispred zgrade Opštinskog povjereništva da gladujemo" poručio je nakon sastanka u ime 95 radnika Milosav Đikanović.

On je kazao da im je Gardašević dao punu podršku i da im njegova podrška i angažovanje daju nadu da će njihovim "mukama" konačno doći kraj.

Problem je nastao kada su 35 radnika nakon uvođenja stečaja pored otpremnine koju su dobili svih 130 zaposlenih u iznosu od 1.926 eura dobili i dodatni novac – po 250 eura za svaku godinu staža.

Taj novac traže i ostalih 95 radnika i oni se od 2009. godine obraćaju svim nadležnim institucijama i traže isplatu dodatnog dijela otpremnina.

Novac za 35 radnika, koji su bili "privilegovani" jer su štrajkovali ispred Vlade, obezbijedili su SSCG, ministarstva rada i saobraćaja i lokalna vlast.

Resorno ministarstvo uradilo sve

Anka Stojković, pomoćnica ministra rada i socijalnog staranja, objasnila je bivšim radnicima Autoprevoznog da je resorno ministarstvo uradilo sve što je u njihovoj nadležnosti i svim radnicima isplatilo po 1.926 eura, a da se za dodatne otpremnine obrate Savezu Sindikata Crne Gore.

Autoprevozno je 2006. godine otišlo pod stečaj a zatim i izbrisano iz Privrednog registra jer je Opština Nikšić otkupila većinski paket akcija i osnovala JP "Tehnobaza".

On je kazao da je pristao da bude kordinator između radnika sa jedne strane i predstavnika nadležnih institucija, sa druge. Što se tiče novca od SSCG Gardašević je kazao da na njega ne mogu računati jer ni radnici u Sindikatu već šest mjeseci nijesu primili platu.

"Njih 35 je isplaćeno zajedničkom akcijom SSCG, Vlade i lokalne uprave. U slučaj sam se uključio u petak kada su mi se ovi radnici obratili i pokušavam da im pomognem to što je u mojoj moći. Neko je mnogo ranije trebalo da riješi njihove probleme, kako za tih 35, tako i za ostale. Radnici su i akcionari u "Tehnobazi" i prihvatili su da im sve strane zajednički riješe problem i oni da budu isplaćeni u dvije tranše. Ponavljam da će imati podršku OSP da istraju u svojim zahtjevima i zagovaram da se to riješi putem pregovora“ kazao je Gardašević.

Autoprevozno je 2006. godine otišlo pod stečaj a zatim i izbrisano iz Privrednog registra jer je Opština Nikšić otkupila većinski paket akcija i osnovala JP "Tehnobaza".

Bonus video: