Predstavljen ekonomski rječnik na crnogorskom jeziku

Ovo je prvi put da se izdaje rječnik ekonomskih termina na crnogorskom jeziku, što povećava važnost ovog događaja
79 pregleda 0 komentar(a)
Hipo banka, Foto: Vesko Belojević
Hipo banka, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 29.05.2011. 07:05h

Rječnik ekonomskih termina (crnogorsko-engleski i englesko-crnogorski), koji na 440 stranica sadrži više od 1.800 riječi i poslovnih termina, kao i sve ključne ekonomske pojmove sa preciznim i jednostavnim objašnjenjima, predstavljen je na jučerašnjoj konferenciji o slobodnom tržištu.

Konferencija je održana na podgoričkom univerzitetu Donja Gorica (UDG), pod pokroviteljstvom Hipo Alpe Adria banke. Skup je bio dio serije konferencija koje se održavaju u više istočnih i zapadnoevropskih zemalja.

"Ovo je prvi put da se izdaje rječnik ekonomskih termina na crnogorskom jeziku, što povećava važnost ovog događaja, a Hipo banka bila je sponzor, i omogućila je štampanje ovog izdanja, u okviru svojih ukupnih CSR “Hypo Pro futuro” aktivnosti, u cilju afirmacije korporativne društvene odgovornosti. Rječnik će biti dostupan u štampanom izdanju, i u elektronskoj verziji za mobilne telefone", saopšteno je iz te banke.

Rječnik je predstavio izvršni direktor Hipo banke Kristijan Toeltl, a o njemu su govorili i profesor Veselin Vukotić i Barbara Kolm, u ime Austrijskog ekonomskog centra.

Toltl je, kako je saopšteno, govorio i na panelu “Kako iskoristiti 'dobru' krizu”, koja je bila fokusirana na alternative pozajmljivanju od budućnosti i na pitanje kako naći ravnotežu, te kako preuzeti društvenu i ekonomsku odgovornost za sljedeće generacije, u svjetlu nedavnih spasavanja pojedinih zemalja.

"Na konferenciji su učestvovali uvaženi crnogorski i međunarodni ekonomski stručnjaci, govoreći i na panelima “Kako stvoriti rast? Stvarne koristi od državnih doprinosa za evropske građane – sada i onda” i “Budućnost Evrope i eura", stoji u saopštenju.

Bonus video: