Carine bez konsultacija sa akcionarima žele da prodaju "Južni Jadran"

Iz NVO “Južni Jadran” su kazali da je trenutno najinteresantniji za prodaju objekat Lazaret u Meljinama, kao i hotel “Delfin” u Bijeloj
0 komentar(a)
carine, Foto: Arhiva Vijesti
carine, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.05.2011. 16:41h

Većinski vlasnik hercegnovskog preduzeća “Južni Jadran”, podgorička kompanija “Carine”, pokušava da na brzinu rasproda objekte firme, zanemarujući manjinske akcionare, upozorili su iz istoimene nevladine organizacije (NVO).

Iz NVO “Južni Jadran” su kazali da je trenutno najinteresantniji za prodaju objekat Lazaret u Meljinama, kao i hotel “Delfin” u Bijeloj.

“Lazaret je objekat stare komande mornarice, sa zemljištem površine 17 hiljada metara kvadratnih na samoj obali i velikim pristaništem. U objektu se nalaze čak i ostaci stare katoličke crkve Sveti Roko”, navodi se u saopštenju.

Oni su dodali da hotel “Delfin” radi isključivo sezonski, kao i da su među njegovim gostima pojedini “visoko pozicionirani” državni zvaničnici, kao i policajci.

Iz NVO su podsjetili da je prošlo više od godinu i po od kako je Vrhovno državno tužilaštvo pokrenulo pretkrivični postupak u vezi sa poslovanjem preduzeća “Južni Jadran”, ali da se po tom pitanju još niko ne oglašava.

Popović sam sebi preprodao

NVO “Južni Jadran” je prije dvije godine dostavio Vrhovnom državnom tužilaštvu, Upravi policije i Poreskoj upravi inicijativu za pokretanje istražnog postupka i podnošenje krivičnih prijava protiv izvršnog direktora Ranka Vujovića i vlasnika “Carina” Čedomira Popovića, zbog osnovane sumnje da su nesavjesno radili, utajili porez i prouzrokovali lažni stečaj.

“Prošlo je četiri godine otkako je Popović sam sebi preprodao i uknjižio imovinu “Južnog Jadrana”, a da nije platio obavezni porez na promet”, kazali su iz NVO.

Oni su saopštili i da je Ministarstvo finansija nedavno, po treći put, poništilo rješenje područne jedinice Poreske uprave u Herceg Novom, kojim se Popović obavezuje da plati 900.000 eura poreza na promet.

Iz NVO su naveli da ni predstavnici Poreske uprave nemaju objašnjenje zbog čega je Ministarstvo poništilo rješenje.

“Za čudo, ne oglašava se ni druga zainteresovana strana, odnosno Opština Herceg Novi, koja bi, po zakonu, od te sume trebalo da dobije 600.000 eura, kao da joj ne fali novca”, kazali su iz NVO “Južni Jadran”.

Oni su dodali da će ta NVO, bez obzira na opstrukcije koje trpi, nastaviti da se bori za svoja prava i imovinu, kao i da će o svemu informisati predstavnike Evropske komisije u Crnoj Gori.

Iz NVO podsjećaju da je prošlo više od godinu i po od kako je Vrhovno državno tužilaštvo pokrenulo pretkrivični postupak u vezi sa poslovanjem “Južnog Jadran”, ali da se po tom pitanju još niko ne oglašava

Bonus video: