Radnici hotela "Šavnik" ostali na ledini

„Donio nam je jednu platu, iščitao to što je imao jer mu se žurilo, pošto se vlasniku za sve žuri osim za naše plate, i otišao
185 pregleda 0 komentar(a)
savnik_1, Foto: Arhiva "Vijesti"
savnik_1, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.05.2011. 16:37h

Ranko Radonjić, vlasnik kompanije „Maresco travel“ koji je od „Onogošta“ 2007. godine kupio hotele „Šavnik“ i „Boan“ i kafanu „Mljetičak“ donio je odluku da od 1.juna zatvori pomenute objekte koje će, nakon toga, najvjerovatnije prodati.

On je tu odluku saopštio radnicima hotela „Šavnik“ koji protestuju desetak dana tražeći da im poslodavac isplati deset plata, regres, jubilarne nagrade, nadoknade i obećanu povišicu, i poveže staž.

„Predložio sam im da ih 1. juna proglasim tehnološkim viškom a da se neisplaćeni lični dohoci isplaćuju po dva mjesečno, najkasnije do 25. u mjesecu, i da svi budu isplaćeni do 30. septembra, do kada će biti uplaćeni i doprinosi za obavezno penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje“, kazao je Radonjić za „Vijesti“ nakon sastanka sa radnicima.

On je kazao da će u slučaju prodaje hotela „Šavnik“ ili „Boan“ jedan od uslova buti da „novi vlasnik preuzme sve zaposlene koji su u trenutku donošenja odluke o zatvaranju bili u radnom odnosu“ i na taj način će se firma „Maresco travel“ „osloboditi obaveze plaćanja otpremnina po osnovu proglašenja zaposlenih tehnološkim viškom“.

„Nadam se da će radnici prihvatiti ponuđeno. Ukoliko to ne žele već hoće da nastave sa štrajkom slobodno svoja prava mogu da traže preko suda“, kazao je Radonjić.

Zaposleni priznaju da je novi vlasnik uložio dosta u obnovu hotela, ali nije im jasno kako nema da isplati plate, jer za jednu je potrebno oko 3.500 eura, a ljetos su, dok se radio put Risan-Žabljak, bili „puni i mjesečni promet im je bio od 30.000 do 40.000 eura

„Donio nam je jednu platu, iščitao to što je imao jer mu se žurilo, pošto se vlasniku za sve žuri osim za naše plate, i otišao. Ne želimo da nam zaključi radne knjižice prije nego što nam isplati ono što nam duguje. Ko će onda imati obavezu da nas primi kada nam je radni staž prestao, kakva ćemo mi tada imati prava. Šta da radimo dva mjeseca i ko nam garantuje da će hotel biti prodat do kraja septembra. Pojedinima od nas još nijesu istekli slobodni dani i odmor“, kazali su radnici „Vijestima“.

Jedini hotel u Šavniku, koji ima 28 soba i tri apartmana i može da primi oko 55 gostiju, radio je do Nove godine kada su radnici poslati na odmor i slobodne dane.

Radnici priznaju da je novi vlasnik uložio dosta u rekonstrukciju hotela koji je bio u jako lošem stanju, ali nije im jasno kako vlasnik nema da isplati plate, jer za jednu treba oko 3.500 eura, a ljetos su, dok se radio put Risan-Žabljak, bili „puni a mjesečni promet im je bio od 30.000 do 40.000 eura“.

Bonus video: