Serija štrajkova na primorju: Zakazana okupljanja radnika iz Bara i Budve

"Nijesu nam isplaćeni drugi dio zimnice i regresi za deset mjeseci 2010"
59 pregleda 0 komentar(a)
Kontejnerski terminal, Foto: Arhiva "Vijesti"
Kontejnerski terminal, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.05.2011. 17:10h

Sindikat AD Kontejnerski terminal i generalni tereti (KTGT) zakazao je jednosatni štrajk upozorenja za ponedjeljak, 30. maj. Ako do šestog juna sindikalci ne dobiju pouzdane garancije za budućnost KTGT, stupiće u generalni štrajk i to na mjestu koje će naknadno odabrati.

Predsjednik Sindikata najmnogoljudnije barske kompanije Dobroslav Orlandić rekao je „Vijestima“ da ima više povoda za takav vid sindikalne borbe, mahom finansijske prirode, “jer se nedostajući novac odbija od zarade, a ne uplaćuje se na namjenske račune“.

“Odajem priznanje svim zaposlenim u KTGT na ogromnom strpljenju i razumijevanju u posljednjih 20 mjeseci, a nadležnima poručujem da se sjete devedesetih godina. Svjesni smo rizika u koji ulazimo, ali mnogo je veći rizik postojeća situacija.

Nijesu nam isplaćeni drugi dio zimnice i regresi za deset mjeseci 2010, dug prema sindikatu je veći od 50.000 eura. Nije uplaćena članarina SSCG i Granskom sindikatu, nedostaje HTZ oprema.

U stambeni fond se ne uplaćuje novac koji se radnicima odbija kao rata za stan i kredit, a bez tog novca ne možemo konkurisati za stanove u zgradama solidarnosti”, naglasio je Orlandić.

"AD Luka Bar oprošten dug od tri miliona"

Od prodaje DOO Pomorski poslovi, kazao je Orlandić, KTGT je dobilo 218.000 eura, „dok je AD Luka Bar oprošten dug od tri miliona eura za poreze i doprinose“.

“Rezultat ovako „uspješnog“ restrukturiranja jedinstvene luke je da AD Luka Bar sada posluje sa ostatkom dohotka, prosječnom zaradom od oko 600 eura i iz redovnog poslovanja kupuje savremenu opremu, što nas naravno raduje, dok su u KTGT-u zarade od 380 do 400 eura, uz dugove prema zaposlenima.

Ne možemo kupiti ni najosnovnije rezervne djelove a još imamo ogroman višak zaposlenih”, kaže Orlandić.

Nezadovoljni višemjesečnim kašnjenjem u isplatama zarada, zaposleni u Javnoj ustanovi „Muzeji, galerije i biblioteka“ najavili su da će u ponedjeljak, uoči početka sjednice lokalnog parlamenta, organizovati protest ispred zgrade Opštine, jer, kako su naglasili, ni nakon niza apela i upozorenja nije isplaćena nijedna od sedam zaostalih zarada“.

Pridružiće se i zaposleni u kulturnim institucijama

U saopštenju upućenom medijima navodi se da će se zaposleni okupiti i održati polučasovni protest.

Orlandić je kazao da, pored svega što ih je snašlo, “da bi nas malo ’rasteretili’ uzimaju nam poslove koji nam pripadaju po ugovoru o međusobnim odnosima

“Istim povodom smo se već nekoliko puta obraćali predstavnicima Opštine kao osnivaču, međutim nijednom nijesmo dobili zvaničan odgovor u pisanoj formi.

Polučasovnom protestu će se pridružiti zaposleni u ostalim kulturnim institucijama u gradu, kao i zaposleni u TV Budva, navodi se u javnom pozivu zaposlenih u najstarijoj gradskog kulturnoj instituciji.

Zaposleni u toj ustanovi u nekoliko navrata su na adresu opštinskog rukovodstva uputili pisma sa zahtjevom da im se isplate zaostale zarade, te omoguće normalni uslovi rada, “jer zbog neisplaćenih računa više mjeseci nijesu im radili telefoni i internet.

Uzimaju nam poslove

Orlandić je kazao da, pored svega što ih je snašlo, “da bi nas malo ’rasteretili’ uzimaju nam poslove koji nam pripadaju po ugovoru o međusobnim odnosima i samom nazivu kompanije - ugovor sa ’Zastavom’ Kragujevac o ’Fijatovim’ vozilima”.

“Kad je taj ugovor potpisivan, ministar Lompar i gradonačelnik Žarko Pavićević, kao i prije u sličnim situacijama, nijesu zvali naše rukovodstvo da prisustvuje makar kao nijemi posmatač.

Ne znamo da li je za ovo kriv naš menadžment ili predstavnici lokalne uprave i Vlade, ali sigurni smo da su gubitnici zaposleni u KTGT-u “, kazao je Orlandić.

Bonus video: