Stanova u Crnoj Gori mnogo, među vlasnicima i nerezidenti

Precizne projekcije o budućim kretanjima u ovom trenutku nije moguće dati, jer je tržište nekretnina po prirodi vrlo nepredvidivo.
148 pregleda 0 komentar(a)
1000 + stanovi, Foto: Vesko Belojević
1000 + stanovi, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.05.2011. 12:20h

Posljednji rezultati Monstata o broju stanova svjedoče o ekonomskoj i građevinskoj ekspanziji, koja je zadesila Crnu Goru u posljednjih nekoliko godina, kao i da su vlasnici nekretnina jednim dijelom nerezidenti, saopštili su iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

"Vrhunac je zabilježen u 2007. godini, kada je ostvareni promet nepokretnosti u Crnoj Gori od nerezidenata iznosio 514,35 miliona eura, poslije čega dolazi do smanjenja neto priliva stranih direktnih investicija u nekretnine”, rekli su agenciji Mina-business predstavnici Ministarstva.

U poređenju sa okruženjem, možemo zaključiti da je poreska stopa na promet nepokretnosti u Crnoj Gori i dalje liberalna, odnosno tri odsto i da nije ograničavajući faktor razvoja tržišta nekretnina

"U poređenju sa okruženjem, možemo zaključiti da je poreska stopa na promet nepokretnosti u Crnoj Gori i dalje liberalna, odnosno tri odsto i da nije ograničavajući faktor razvoja tržišta nekretnina”, objasnili su iz Ministarstva.

Oni su saopštili da se zvanični podaci o broju podstanara u Crnoj Gori od Monstata mogu očekivati sredinom jula i da će oni predstavljati osnovu za dalju analizu i planiranje stambene politike, kao jednog od osnovnih elemenata razvoja društva.

Kroz projekat 1000+ stambeno pitanje riješilo 431 porodično domaćinstvo

"Na osnovu Stambene nacionalne strategije koja je trenutno u izradi, akcionim planovima će se predvidjeti mjere obezbjeđivanja prava stanovanja ili pružanja finansijske podrške za siromašne, kao i obezbijediti podrška za osobe bez stana i druge ranjive grupe”, rekli su iz Ministarstva.

Do sada su u tom pravcu, kako su precizirali, uloženi veliki napori kroz implementaciju Vladinog projekta Hiljadu plus stanova, kako bi građanima sa prosječnim primanjima, koji nijesu bili u mogućnosti da ispune trenutne kreditne uslove poslovnih banaka, olakšalo finansiranje i sticanje stambenog prostora.

"Kroz taj Projekat je stambeno pitanje riješilo 431 porodično domaćinstvo, koje je dostavilo kreditni zahtjev ili 1.200 građana koji su članovi tih domaćinstava“, kazali su iz Ministarstva.

Za očekivati je da stanovi na primorju budu prodati

Oni su naveli da na crnogorskom primorju, u skladu sa informacijama agencija za promet nekretninama, nakon ekspanzije izgradnje postoji veliki broj neprodatih stanova.

"S obzirom na stratešku odrednicu razvoja Crne Gore kao turističke i investicione destinacije, realna su očekivanja da izgrađeni stanovi budu prodati”, saopštili su iz Ministarstva.

Oni su dodali da precizne projekcije o budućim kretanjima u ovom trenutku nije moguće dati, jer je tržište nekretnina po prirodi vrlo nepredvidivo.

U odnosu na broj stanovnika, najviše stanova u Budvi i Šavniku

Prema preliminarnim podacima popisa, koji je u aprilu sproveo Monstat, u Podgorici ima najviše stanova – 7.290, što je 23 odsto od ukupnog broja stambenih jedinica u Crnoj Gori.

U Budvi i Šavniku ima najviše stanova u odnosu na broj stanovnika.

Iz Monstata su ranije saopštili da za razliku od Budve gdje je bila intenzivna izgradnja stanova u prethodnih deset godina, u Šavniku je takav odnos posljedica iseljavanja stanovnika.

Bonus video: