Radulović: Ne treba se osvrtati na propale investicije, idemo naprijed

Neka nam stare nedovršene investicije propadnu, crkli dabogda, ajmo da se okrenemo naprijed i da radimo nešto
83 pregleda 0 komentar(a)
Žarko Radulović, Foto: Arhiva Vijesti
Žarko Radulović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.05.2011. 12:51h

Crna Gora se ne može stalno vraćati na stare, propale investicije i ne dozvoljavati nova ulaganja, ocijenio je član Savjeta stranih investitora, Žarko Radulović.“Neka nam stare nedovršene investicije propadnu, crkli dabogda, ajmo da se okrenemo naprijed i da radimo nešto”, rekao je Radulović na konferenciji za novinare. On je ocijenio da na svakog novog investitora koji se pojavi u Crnoj Gori jurišaju nevladin sektor, mediji i ostali, kao na sumnjivog i nepouzdanog. Investitori, kako je dodao, kad vide gdje dolaze i kakvo ih raspoloženje očekuje, gube volju i ne žele da ulažu. “Stranim investitorima nijesu ni dali priliku da pokažu da li su pouzdani”, rekao je Radulović. On je dodao da priča sa puno emocija jer može da dokaže da je bilo sigurno milijardu eura investicija koje su istjerane iz Crne Gore.“Investicije su nasušna potreba da bi se krenulo u novu fazu razvoja, pa moramo pokazati određenu dozu dobre volje, da ne bude svaki investitor sumnjiv i mafijaš, i da mu mjerimo i brojimo koliko je para zaradio, jer je to nepristojno”, poručio je Radulović.

Predstojeća sezona bolja od prethodne

On je na pitanje novinara agencije Mina-business kako će država i građani imati više sluha i dobre volje prema investitorima, kad se pogleda koliko je propalih i loših investicija bilo u proteklom periodu, okarakterisao kao pogrešno i "bolesno". “Sve dok se ne riješi Kombinat aluminijuma (KAP), nikšićka Željezara i sve investicije, ne treba niko više da ulaže, je li tako? Ne treba da damo nikome da investira dok se ne poprave propale investicije?”, pitao je Radulović. On je najavio da će ova sezona biti bolja od prethodne ne samo za Montenegro stars hotele i Splendid, čiji je on suvlasnik, već i za ostale hotele i privatni smještaj.“Svi oni, bez obzira da li imali hotel od pet ili tri zvjezdice, imaće mnogo više gostiju ove nego prošle godine ako zadovolje samo jedan uslov, da im cijena bude srazmjerna sa onim što nude”, rekao je Radulović. Prema njegovim riječima, jul i avgust su uvijek puni, ali ove godine su imali mnogo više gostiju u aprilu i maju, a imaće i u septembru i oktobru.

Turizam je šansa u kriznim godinama

Radulović je kazao da je turizam šansa Crne Gore u kriznim godinama, a ujedno je i najvitalnija grada privrede. On je ocijenio da će ove godine biti manji pritisak na banke, koje će moći efikasnije da rade, iako sa manje zarade, jer su sa dosadašnjim plasmanom dobro profitirale.Predsjednik Savjeta investitora i Odbora direktora Crnogorskog Telekoma, Daniel Sas, kazao je da su neki projekti koje je do sad vidio stvarna definicija loših investicija, a u proteklih skoro godinu bilo je određene zabrinutosti oko stranih investicija, najviše zbog pojedinačnih slučajeva.“Javnost je stekla loše mišljenje o stranim investitorima. To nije bila kampanja protiv njih, ali je bilo preispitivanja njihovih namjera”, rekao je Sas.

Prema njegovim riječima, Crna Gora mora biti jako pažljiva kako bi izabrala dobre strateške partnere u svakoj od oblasti gdje se investira, posebno kada se radi o privatizaciji.“Ako pogledamo strukturu investicija, vidimo da ovdje vlada mišljenje da su one sa istoka veće, ali ako pogledate najveće kompanije, one su sa zapada”, poručio je Sas.

Administrativne procedure i dalje komplikovane i skupe

On je danas predstavio drugo izdanje Bijele knjige koja je godišnja publikacija Savjeta investitora o poslovnom ambijentu, preprekama u poslovanju i preporukama za uspješniji razvoj biznisa kako bi se povećala atraktivnost i konkurentnost crnogorske ekonomije. “Biznis barijere kao što su komplikovane i skupe administrativne procedure, spor i neefikasan sudski sistem, nedovoljno razvijena infrastruktura još postoje, ali se mogu prevazići”, objasnio je Sas.Prema njegovim riječima, napravljeno je dosta pozitivnih pomaka u odnosu na prošlu godinu, a jedan od najvažnijih za strane investitore je to što je Crna Gora dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. “Ovo će omogućiti da se smanji birokratija, uvedu evropski standardi i stvori klima u kojoj strani investitori mogu očekivati stabilan i transparentan poslovni ambijent”, rekao je Sas.On je kazao da su dijelom zadovoljni novim Zakonom o stranim investicijama, koji daje djelimičnu sigurnost investitorima i malo olakšava procedure, ali je potrebno da se smanji birokratija.

“Još to nije ono što bi mi kao investitori željeli da vidimo, još moramo da se nosimo sa teretom administracije, ali mogli bi se riješiti u budućnosti”, smatra Sas. On je ocijenio da prošle godine lokalni poreski sistem nije bio transparentan, već da je varirao od opštine do opštine.Još jedan od problema za investitore, prema njegovim riječima, je i Zakon o radu, koji ne štiti poslodavce koji nijesu zadovoljni zaposlenim.“U bankarskom sektoru ima napretka u odnosu na prošlu godinu, Centralna banka (CBCG) je olakšala neka pravila i na taj način se približila evropskim standardima, dok sudski sistem nije najefikasniji”, zaključio je Sas.

Bonus video: