Infostream: Nije bilo osnova za poništenje tendera

U tekstu koji je objavljen navedena je samo vrijednost ponude kompanije Infostream, čime se stiče pogrešna predstava o cijelom slučaju
343 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2011. 07:26h

Povodom teksta pod naslovom "Pao tender od 300 hiljada", reagovala je kompanija Infostream DOO iz Podgorice.

"U tekstu koji je objavljen navedena je samo vrijednost ponude kompanije Infostream, čime se stiče pogrešna predstava o cijelom slučaju. Radi objektivnog informisanja javnosti, potrebno je navesti vrijednost ponuda svih kompanija koje su učestvovale u postupku.

Na tenderu su podnesene dvije ponude: Ponuda konzoricijuma "Com Trade IT solutions and services“ DOO Podgorica i “Comtrade“ DOO Slovenija, u iznosu od 599.508 eura i ponuda kompanije "Infostream“ DOO Podgorica u iznosu od 294.840 eura pri čemu je jedini kriterijum za izbor najpovoljnijeg ponuđača bio ponuđena cijena", navodi se u reagovanju Igora Jovićevića, izvršnog direktora Infostream DOO.

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki usvojila je žalbu punomoćnika konzorcijuma "Com Trade IT solutions and services“ DOO Podgorica i „Com Trade“ DOO Slovenija, izjavljenu protiv rješenja Ministarstva za informaciono društvo i poništila postupak za izbor najpovoljnije ponude za održavanje i proširenje informacionog sistema izvora Centralnog registra stanovništva i informacionog sistema Centralnog registra stanovništva u cjelini.

"Vijesti" su objavile izvode iz rješenja Državne komisije u kojem se ističe da je naručilac sporne nabavke "nakon otvaranja dostavljenih ponuda, izvršio izmjene plana javnih nabavki i izmijenio procijenjenu vrijednost javne nabavke na 295.000 eura prije postupka pregleda, ocjene, upoređivanja i vrednovanja ponuda, i to na iznos koji odgovara vrijednosti ponude jednom ponuđaču u postupku, kojim postupanjem je diskriminisao žalioca i čime je derogirao sopstveni javni poziv u kojem je data procijenjena vrijednost javne nabavke od 600.000 eura“.

"U toku postupka vrednovanja Ministarstvo za informaciono društvo je 25.03.2011. godine donijelo odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, onog koji je ponudio nižu cijenu – Infostream DOO Podgorica.

Nakon žalbe ponuđača koji je dostavio duplo skuplju ponudu, Komisija je poništila cio postupak. Obrazloženje Komisije – da je Ministarstvo promijenilo plan javnih nabavki i planiranu vrijednost ove nabavke, iz njima poznatih razloga, umanjilo sa 600.000 eura na 300.000 eura - ne može biti osnov za poništenje tendera. Nijedan član Zakona o javnim nabavkama time nije prekršen, a pozivanje Komisije na član 6 Zakona – načelo konkurentnosti – je neutemeljeno i besmisleno.

Nisu nam jasni motivi kojima se vodila Komisija prilikom poništenja nabavke kojom je država mogla uštedjeti 300.000 eura novca iz budžeta i to u vremenu ekonomske krize", ističe se u reagovanju Jovićevića.

Bonus video: