Do posla lakše sa zanatom nego sa diplomom fakulteta

Tržištu nedostaju kuvari, konobari, šankeri, barmeni, zidari, tesari, moleri, parketari, keramičari, vinogradari, voćari....
101 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Jelić, Foto: Arhiva Vijesti
Zoran Jelić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.05.2011. 06:57h

Crnogorskom tržištu rada nedostaju inžinjeri mašinstva i građevinarstva, ekonomisti, pravnici, profesori engleskog jezika i brojna zanatska zanimanja u ugostiteljstvu, turizmu, trgovini i građevinarstvu zbog čega bi u narednom periodu trebalo povesti računa o tim deficitarnim zanimanjima kako ne bismo radnu snagu uvozili iz inostranstva, tvrdi u razgovoru za “Vijesti” direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) Zoran Jelić.

Prema podacima, na evidenciji ZZZCG ima 31.520 nezaposlenih od čega je oko 4.000 osoba sa šestim i sedmim stepenom stručne spreme (među kojima su dva doktora nauka i 60 magistara).

"Kada smo gledali upisnu politiku na fakultetima u prošloj godini, ispalo je da je cijela generacija maturanata iz svih srednjih škola upisala fakultete, što nije dobro jer onda nemamo zanatska zanimanja koja nam nedostaju u trećem i četvrtom stepenu stručne spreme. Time se stvara jaz između ponude i tražnje zbog čega uvozimo radnu snagu. Trebalo bi ograničiti upisnu politiku na fakultete kako ne bismo proizvodili kadar za evidenciju Zavoda, već stvoriti uslove da se odmah zapošljavaju", rekao je Jelić.

On je kazao da tržištu nedostaju kuvari, konobari, šankeri, barmeni, zidari, tesari, moleri, parketari, keramičari, vinogradari, voćari....

"Poslodavci su u našoj anketi saopštili da će im u narednom periodu trebati zanimanja koja sada ne postoje na tržištu rada, a koja smo grupisali u tri kategorije. Imamo zanimanja koja su prepoznata kao potrebna od strane poslodavaca koja do sada obrazovni sistem nije produkovao, kao što su administrator HACCAP standarda, menadžer za ljudske resurse, oligofenopedagog..."

"Zatim imamo zanimanja koja postoje na tržištu rada i koja ne produkuje sadašnji obrazovni sistem, kao što su parketar, kamenorezac, izolater i zanimanja koja produkuje sadašnji obrazovni sistem, a odnose se na nove programe kojih nema u ponudi radne snage poput automehatroničara. Kada su u pitanju potrebe poslodavaca za novim vještinama koje danas ne postoje na tržištu rada, primjetno je da najveću potrebu imaju poslodavci za stračnjacima za računare, naplatu potraživanja u oblasti trgovine, rad sa tehničkom folijom u oblasti građevinarstva, izradu i održavanje internet stranica u hotelijerstvu… Nedostaje i medicinsko osoblje svih profila", rekao je Jelić.

Na evidenciji ZZZCG nema kadrova koje je nekada produkovao stari obrazovni sistem kao što su marksisti, pomoćni istraživači u arheologiji...

"Te osobe su prekvalifikovane za neke druge poslove. Bojim se da ćemo, ako se nešto ne promijeni, i dalje obrazovati kadrove koji nam neće trebati i koje ćemo opet morati da prekvalifikujemo kao što je ekonomski tehničar za kojim je mala tražnja", rekao je Jelić, dodajući da će i ove godine tražnja za radnom snagom biti ponovo veća od ponude.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: