CBCG ne zna za plan Sosiete grupe

Francuska grupacija odlučila je da u paketu proda svoje banke u pet zemalja, uključujući i banku u Crnoj Gori
120 pregleda 0 komentar(a)
Centralna banka Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Centralna banka Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.04.2018. 16:26h

Centralna banka (CBCG) nije upoznata sa činjenicom da je menadžment Sosiete ženeral grupe u sklopu svoje poslovne strategije skoro razmatrao i donio aktuelnu odluku o prodaji svoje banke u Crnoj Gori, rečeno je zvanično “Vijestima” iz vrhovne monetarne institucije.

Francuska Sosiete ženeral grupa odlučila je da se povuče sa tržišta centralne i istočne Evrope i da u paketu proda svoje banke u pet zemalja - Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, Albaniji, Bugarskoj i Moldaviji.

Tu informaciju objavili su prije nekoliko dana bugarski mediji (portal capital.bg), koji navode da su mađarska OTP grupa i američki fond Apollo Global Management, LLC, zainteresovani za kupovnu banaka u tih pet zemalja. OTP i američki fond odbili su da govore o toj temi.

U slučaju da OTP grupa, koja je jedini vlasnik Crnogorske komercijalne banke (CKB) kupi Sosiete Montenegro banku, spajanjem dviju banaka, ta nova CKB bi stekla oko 60 odsto udjela u ukupnom platnom prometu, što bi bila velika dominacija u odnosu na ostale banke.

Na pitanje “Vijesti” da li će CBCG dati dozvolu OTP grupaciji da preuzme Sosijete Montenegro banku, ako budu tražili dozvolu iz CBCG je rečeno da “na osnovu razmatranja efekata potencijalne realizacije takve transakcije i ocjene ispunjenosti propisanih uslova, CBCG donosi odgovarajuću odluku”.

“U skladu sa zakonskom regulativom, CBCG je u obavezi da, ako dobije zahtjev za pripajanje bilo koje banke drugoj banci u okviru crnogorskog bankarskog sistema, u zakonskom roku izvrši ocjenu usklađenosti tog zahtjeva sa relevantnim propisima”, rekli su u CBCG.

Iz Sosiete Montenegro banke u Podgorici nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” kada bi plan Sosiete grupe u vezi sa prodajom i formalno mogao biti okončan i da li su zaposlene o tome obavijestili. Iz banke nijesu ni demantovali pisanje bugarskih medija.

Bugarski portal objašnjava da se francuska bankarska grupacija povlači sa ovih pet tržišta jer su ta tržišta postala prezasićena i neprivlačna, ali i nestabilna sa političkog i regulatornog stanovišta. Uz to, razlog za povlačenje je taj što banke, članice grupacije, na tim tržištima nijesu među prve tri u poslovanju.

Bonus video: