AKCIJA ZA PRAZNIKE

Unija slobodnih sindikata pratiće da li radnici imaju slobodan dan

USS je prije dvije godine pokrenula akciju poštovanja radnog vremena zbog učestalog kršenja prava zaposlenih na neradni dan u dane državnih praznika
0 komentar(a)
Unija slobodnih sindikata, Foto: Luka Zeković
Unija slobodnih sindikata, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.05.2011. 15:41h

Unija slobodnih sindikata (USS) obavjestila je Ministarstvo rada i Komunalnu policiju Glavnog grada da će i tokom Dana nezavisnosti kontrolisati da li poslodavci poštuju Zakon o državnim i drugim praznicima i da li radnici ostvaruju pravo na slobodan dan.

USS je, kako je kazala predsjednica Regionalnog odbora za Podgoricu, Cetinje i Danilovgrad Sandra Obradović, prije dvije godine pokrenula akciju poštovanja radnog vremena zbog učestalog kršenja prava zaposlenih na neradni dan u dane državnih praznika i 40-to satnog radnog vremena u toku sedmice.

"Pojačani su pozivi radnika iz radnji „Kina butika“, gdje strani državljani ne poštuju zakone države Crne Gore i primoravaju svoje zaposlene da rade za predstojeći državni praznik", kažu iz USS.

Ona je rekla da se USS obraća veliki broj zaposlenih sa molbom da im pomognu da iskoriste svoje zakonsko pravo na neradne dane u vrijeme državnih praznika.

"Zaposleni koji nam se obraćaju su prvenstveno iz trgovinskih objekata, kao što su butici, piljare i marketi. Takođe su pojačani pozivi iz radnji „Kina butika“, gdje strani državljani ne poštuju zakone države Crne Gore i primoravaju svoje zaposlene da rade za predstojeći državni praznik",obavjestila je ona.

Ona je pozvala Ministarstvo i nadležnu inspekciju da organizuju pojačanu kontrolu poštovanja Zakona i na taj način podržite akciju USS, kako bi svi zajedno dali pun doprinos rješavanju tog “gorućeg problema zaposlenih u Crnoj Gori”.

Preporučujemo za Vas