Sindikalci sa Žabljaka: Za državu je sramota na šta liči grad

Nerealizovanje investicija je najveći problem - kazala je na Žabljaku predsjednica granskog sindikata turizma i ugostiteljstva Čeda Milinić.
66 pregleda 0 komentar(a)
pijaca žabljak, Foto: Obrad Pješivac
pijaca žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 19.05.2011. 18:40h

Za ovu državu je sramota na šta liči Žabljak, a predstavnici Ministarstva turizma treba da izvrše pritisak na poslovodstva privatizovanih hotela da ispune ugovorene obaveze.

Nerealizovanje investicija je najveći problem - kazala je na Žabljaku predsjednica granskog sindikata turizma i ugostiteljstva Čeda Milinić, navodeći da je zaposlenima ostalo da svoja prava ostvare sudskim putem.

Sjednica Opštinskog sindikalnog povjereništva u tom gradu, bila je jadikovka sindikalnih povjerenika a slušali su ih generalni sekretar povjereništva Zoran Stevović i generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Zoran Masoničić.

Najviše se pričalo o problemima privatizacije Ski-centra Durmitor i posljedicama koje su proteklih osam godina imali zaposleni u tom preduzeću. Ukazano je da su se problemi nastavili i kod pojedinih firmi koje su kupovinom ili na drugi način došle do imovine toga preduzeća.

Pomenuti su i problemi zaposlenih u žabljačkojdrvopreradi čiji su radnici sindikalno povezani sa Unijom slobodnih sindikata, o preduzeću Zimossport koji je, kako se čulo nestao, i o poljoprivrednoj zadruzi Jezeracoop, koja je takođe privatizovana.

Sindikalni rukovodilac u HM Durmitor Mišo Bulatović istakao je da 47 zaposlenih u hotelu Žabljak, renta vilama kod hotela Jezera, restoranu Štuoc i farmi, već devet mjeseci ne primaju plate i da im se po tom osnovu duguje 210.000 eura.

Kazao je da su razgovarali sa rukovodstvom, da im je nuđena jedna plata što su odbili tražeći da im se isplate dugovanja zaključno sa martom i dodao da oni ne žele preduzimati radikalnije mjere jer je na pomolu turistička sezona.

Vođa sindikata u firmi Grbović kompani Mrkoje Karadžić kaže da od 2003. godine zaposleni nijesu ostvarili ništa od svojih prava. Velimir Pašić iz Centra za kulturu kaže da četiri mjeseca nijesu primali zarade iako su na budžetu Opštine Žabljak a da zaposleni u lokalnoj upravi, za razliku od njih, redovno primaju plate, dok je Ljilja Smolović iz lokalne uprave pomenula ogromne razlike u platnim razredima te ustanove kao i problemima u rješavanju stambenih pitanja.

Prema riječima Marine Minić iz NP Durmitor kod njih su plate redovne ali male, a Rada Damjanović iz hotela Planinka, koji je u lancu hotela HTP Primorje iz Tivta, bila je jedna od rijetkih koja je kazala da se prava zaposlenih poštuju.

Pravnik u SSCG Radomir Milić za stečaj u Ski-centru Durmitor kaže da “nije viđen u pravnoj praksi”. Pravom lakrdijom nazvao je primijenjeni model prestrukturiranja kapitala u preduzeću i izrazio bojazan u vraćanje akcijskog kapitala jer je u međuvremenu promijenjen zakon.

Zoran Masoničić je pozvao na zajedničko djelovanje i da se ne dozvoli vlasnicima da ruiniraju objekte. Podržava izbjegavanje štrajkova i smatra da je sud instanca za rješavanje problema radnika.

Zaključak sa sastanka je da se opštinsko sindikalno povjereništvo obrati organima lokalne samouprave i traži oslobađanje plaćanja komunalija za gradnju zgrade solidarnosti, za koju je ranije data urbanistička parcela. Na taj način došlo bi se do povoljnije cijene za radnike.

Bonus video: