Iz Željezare želi da ode 979 metalurga

„Radnici iz proizvodnje koji su se prijavili za odlazak ostaće ovdje do zadnjeg dana", rekao je Janko Vučinić, predsjednik Sindikata
0 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Ivan Petrušić
Janko Vučinić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 17.05.2011. 12:12h

Za odlazak iz Željezare pisalo se 979 metalurga od njih 1.395 za stalno zaposlenih. Prema riječima predsjednika Sindikata Janka Vučinića taj broj nije realan jer je značajan broj radnika postavio uslove koji su mimo onih ponuđenih socijalnim programom.

„Postoji veliki broj radnika koji su riješili ili nijesu riješili stambeno pitanje. Međutim, postoje i radnici koji su dobili kredite za vrijeme hiperinflacije ili potkrovlja koja su adaptirali tako da njihov problem još uvijek nije definisan.

Razgovarali smo sa Vladom o njihovim zahtjevima i to je pitanje još uvijek ostalo otvoreno. Nadam se da će se uskoro naći rješenje i za to“ kazao je Vučinić.

"Jedan broj mlađih radnika iz Tehnostila i Radventa koji neće da napuste firmu zainteresovani su za obuku“

Ono što je problematično, prema njegovim riječima, je i veliki broj radnika iz proizvodnje koji se prijavio za odlazak iz fabrike.

„Radnici iz proizvodnje koji su se prijavili za odlazak ostaće ovdje do zadnjeg dana do kada važi Zakon prema kome će moći lakše da se penzionišu. U međuvremenu obučavaće se mladi radnici tako da će se taj deficit nadomjestiti.

Jedan broj mlađih radnika iz Tehnostila i Radventa koji neće da napuste firmu zainteresovani su za obuku“, kazao je Vučinić.

Žele u invalidsku penziju

Od radnika koji su se prijavili za odlazak iz Željezare njih 188 traži da proda radno mjesto i da ode uz ponuđene otpremnine, dok će njih preko 400 biti penzionisani kada Skupština usvoji izmjene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, koje je Vlada već usvojila.

„Ponovo želim istaći da radnici nijesu pokrenuli stečaj da bi fabrika bila likvidirana već da bi se otarasili vlasnika"

Radnici koji traže otpremnine, bez ikakvih dodatnih zahtjeva, trebalo bi, prema riječima Vučinića, uskoro da budu isplaćeni. Veliki broj radnika, prema njegovim riječima, prijavio se za odlazak u invalidsku penziju ali to ne znači da će svi oni biti i penzionisani.

Invalidsku penziju moći će da dobiju samo oni metalurzi koji za to steknu uslov. Trenutno u Željezari ima 29 invalida rada.

„Ponovo želim istaći da radnici nijesu pokrenuli stečaj da bi fabrika bila likvidirana već da bi se otarasili vlasnika, firme MNSS, koja je dovela do toga da se Željezara nađe u ovakvoj situaciji. Kroz stečaj i socijalni program biće zbrinut tehnološki višak i stečeni uslovi da Željezara ponovo krene na bolje“, kazao je Vučinić.

Iz Tehnostila želi da ode 50 radnika

Što se Radventa tiče, firme kojom gazduje MNSS i čiji radnici su pokrenuli zahtjev za uvođenje stečaja, od 177 radnika njih 110 se pisalo za odlazak iz preduzeća, dok odlazak iz Tehnostila traži njih 50 od ukupno 92 radnika.

Odbor povjerilaca zasijeda 19. maja i Vučinić je kazao da će u prvom sastavu ući i firme MNSS i Recupera

Prema njegovim riječima poslovi na demontiranju i rezanju Sitne i Srednje valjaonice teku mnogo sporije nego što su očekivali i do sada je demontirano nešto preko hiljadu tona.

„Prije nekoliko dana pokrenuta je proizvodnja u Kovačnici. Očekujemo da se to brzo dogodi i u Čeličani i u Blumingu i da Željezara radi punim kapacitetom. Majska plata u punom iznosu, koja neće biti manja od 424 eura biće isplaćena 1.juna i nju će isplatiti vlasnik firme ’Neksan’ Miodrag Davidović.

Plate koje nam se duguju, a to su četiri plate od ove godine, biće isplaćene kada se nađe kupac za Željezaru“, kazao je Vučinić.

Odbor povjerilaca zasijeda 19. maja i Vučinić je kazao da će u prvom sastavu ući i firme MNSS i Recupera ali da se nada da ih kasnije neće biti i da će Privredni sud odbaciti njihova potraživanja.

Bonus video: