Kod radnica Duvankomerca dolazila Hitna pomoć, čekaju sastanak sa ministrima

Ministarstvo poljoprivrede danas će povezati radni staž bivšim radnicama Duvankomerca koje štrajkuju glađu, čime će biti riješen jedan od zahtjeva za prekid štrajka.
0 komentar(a)
Duvan komerc, štrajk glađu, Foto: Boris Pejović
Duvan komerc, štrajk glađu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.05.2011. 09:44h

Poslije sedam dana protesta gladovanjem u sjedištu Duvankomerca AD Podgorica u stečaju 20-tak bivših radnica danas očekuju da će im na zajedničkom sastanku oko 15 časova ministar poljoprivrede Tarzan Milošević i ministar ekonomije Vladimir Kavarić ponuditi rješenje za izlazak iz agonije.

Dva glavna zahtjeva istaknuta tokom sedmodnevnog protesta bili su neuplaćeni doprinosi i nepovezan radni staž za nešto manje od 400 ljudi, kao i nezadovoljstvo zbog toga što im nije pročen ugovor o prodaji najvrijednije imovine DKP-a tokom 2010. godine, jer smatraju da su zakinuti.

Svakodnevno primamo poruke građana koji traže okupljanja u znak podrške. Od naših kolega iz Andrijevice, Plava i Berana koji iz finansijskih razloga nijesu mogli da nam se pridruže dobili smo obavještenje da će to uraditi tokom večeri ukoliko danas ne bude dogovoreno pozitivno rješenje

"Dvije ekipe Hitne pomoći sinoć su nešto ispred pomoći ukazivale pomoć skoro svim radnicama. Očekujemo da Vlada ozbiljno shvati naš problem I izađe sa rješenjem koje neće izazvati kod nas veću agoniju od ove u koju već jesmo. To bi bilo porazno i imalo bi za posljedicu u našim redovima razmjere koje nebi mogle da se kontrolišu", izjavila je jutros ”Vijestima” bivša radnica Maja Jovović.

Vlada bivšeg premijera Mila Đukanovića nije ispunila obećanje i do 1. novembra 2010. godine im povezala radni staž bivših radnika tako da 40-tak bivših radnika još ne mogu steći pravo na penziju, a preostalih 360 bivših radnika pravo na isplatu adekvatne mjesečne nadoknade iz Zavoda za zapošljavanje.

Bivše radnice su čekale da će im do 1. novembra biti isplaćena kompletna otpremnina prema socijalnom programu, ali se to nije desilo jer rasprodaja imovine preduzeća nije obavljena željenom dinamikom. Za sad je realizovano oko 50 odsto socijalnog programa.

"Svakodnevno primamo poruke građana koji traže okupljanja u znak podrške. Od naših kolega iz Andrijevice, Plava i Berana koji iz finansijskih razloga nijesu mogli da nam se pridruže dobili smo obavještenje da će to uraditi tokom večeri ukoliko danas ne bude dogovoreno pozitivno rješenje", saopštila je Jovović.

Ministarstvo poljoprivrede danas će povezati radni staž bivšim radnicama Duvankomerca koje štrajkuju glađu, a koje za to ispunjavaju zakonske uslove, najavio je sekretar Ministarstva Branimir Vujačić, čime će biti riješen jedan od zahtjeva za prekid štrajka.

Nekadašnje radnice su u utorak počele štrajk glađu, tražeći realizaciju socijalnog programa kroz isplatu otpremnina, povezivanje radnog staža od dvije godine i tri mjeseca, koliko traje stečaj, te uvid u ugovor o prodaji zemljišta firme.

Ovo je drugi štrajk glađu bivših radnica Duvankomerca. Prvi je organizovan početkom prošle godine i okončan je protokolom, čije odredbe nijesu u potpunosti ispunjene.

Bonus video: