U Baru precizirali uslove za raspodjelu stanova solidarnosti

Opštinska komisija za raspodjelu stanova, u okviru akcije „1.000 stanova solidarnosti“, okončala je izradu pravilnika o raspodjeli
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2011. 18:33h

Uslov da bi firma od opredijeljene kvote mogla da raspodijeli stanove svojim zaposlenim jeste uplata 20 odsto vrijednosti stana i zaključenje ugovora sa investitorom cjelokupnog projekta, Crnogorskim fondom za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI), čiji upravni odbor treba da usvoji pravilnik, kazao je „Vijestima“ koordinator komisije Jovan Stojanović, predsjednik Opštinskog sindikalnog povjereništva Bar (OSP).

Komisija ima devet članova, predstavnika OSP, Opštine Bar i Unije poslodavaca. Stojanović ukazuje da će Opština dobiti određeni broj stanova za raspodjelu prema kriterijumima iz pravilnika, a na osnovu odluke lokalnog parlamenta koji je dodijelio gratis urbanističke parcele za tu namjenu i oslobodio gradnju komunalija.

“Sa CFSSI, koji je pokrenuo ovu akciju, na korak smo od početka realizacije, odnosno početka gradnje - najranije za mjesec i po dana, iako je, po mom mišljenju, realno da to bude početkom septembra.

Procedura oko izvođača radova je pri kraju, ohrabruje činjenica da su se javili najveći crnogorski graditelji i do sredine juna biće poznato ko je izvođač radova”, dodao je Stojanović.

"Zajednički rad će uroditi plodom"

Predsjednik OSP Bar kaže da će zajednički rad sa CFSSI ubrzo uroditi plodom, te da će veoma značajno životno pitanje „riješiti oni kojima je to zaista potrebno“. On je pozvao barske sindikalne aktiviste da se angažuju kod svojih poslodavaca i da svoje interesovanje za akciju realizuju kroz potpisivanje ugovora sa CFSSI.

Taj projekat, od ukupno 270 stanova, trenutno je najveća investicija u okviru akcije „1.000 stanova solidarnosti“, vrijedan oko 12 miliona eura. Na lokaciji DUP “Topolica-Bjeliši”, iza OŠ „Jugoslavija“, biće izgrađene tri zgrade od po 90 stanova, svaka sa ukupno 21.000 kvadrata stambenog prostora, na lokaciji površine 8.700 kvadrata.

Projektovani stanovi su dvosobni, od 60 do 70 kvadrata, i jednosobni, od 45 do 50 kvadrata, kojih će u zgradama biti jednak broj.

Gradnja će trajati 18 mjeseci

Kako je ranije objavljeno, stanovi će biti ponuđeni krajnjem korisniku po cijeni najmanje 40 odsto nižoj od tržišne, a orijentaciona cijena je oko 700 eura po kvadratnom metru.

Uslovi kupovine stana, nakon sklapanja ugovora sa CFSSI, mogu biti direktna kupovina, lizing, te kredit preko Erste banke, a moguće je i rentiranje stanova uz garanciju firme.

Na lokaciji površine 8.700 kvadrata, iza OŠ „Jugoslavija“, biće izgrađene tri zgrade od po 90 stanova

Pored načina na koji će se stan dobiti, na konačnu cijenu kvadrata stana značajno utiče i subvencioniranje, odnosno visina učešća poslodavca.

Gradnja tog stambenog kompleksa trebalo bi da traje oko 18 mjeseci.

Na lokaciji površine 8.700 kvadrata, iza OŠ „Jugoslavija“, biće izgrađene tri zgrade od po 90 stanova, svaka sa ukupno 21.000 kvadrata stambenog prostora

Bonus video: