Zbog neisplaćenih zarada zabranjen rad „Novoj Beranci"”

Inspekcija rada juče je plombirala kompletnu Fabriku papira „Nova Beranka“ i zabranila svaku vrstu rada.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2011. 17:46h

Ovakava mjera je sprovedena zbog neizvršenja rješenja o isplati preostalih šest radnika u punom zakonskom iznosu. Inspektor Momo Ojdanić rekao je da je pečat stavljen na glavnu kapiju, upravnu zgradu, sve kancelarije, proizvodne hale i mašine.

„Ostavljena je samo mogućnost stražarima da čuvaju imovinu, i to u maloj stražarskoj kućici“, kazao je Ojdanić.

On je podsjetio da je vlasniku fabrike donijeto rješenje da izmiri radnike množeći cijenu rada sa koeficijentom, kao i da im poveže radni staž, što on do juče nije učinio.

Intervencija inspekcije uslijedila je nakon što je nekoliko posljednjih radnika, koji nijesu prihvatili ponudu poslodavca o dobrovoljnom raskidu radnog odnosa, dan ranije obišlo državne institucije u Podgorici, tražeći da se ispita njihov radni status i sagleda situacija u ovoj kompaniji.

Ponudu vlasnika fabrike papira da dobrovoljno raskinu radni odnos i da im isplati po minimalnih 55 eura za prošlu godinu i 330 eura otpremnine, nije prihvatilo još samo šest radnika, koji nijesu podlegli raznim vrstama pritisaka i ucjena. Oni su do juče redovno dolazili na posao, nakon što im je vlasnik uveo radnu obavezu, iako fabrika ne radi.

Iz Inspekcije rada juče nijesmo mogli dobiti precizno objašnjenje kakav je status radnika nakon plombiranja fabrike.

Radnici su ponovili da traže samo zakonski minimum, odnosno ono što je naložila inspekcija.

„Taj zakonski minimum iznosi od 5,5 do 6,5 hiljada eura po radniku, umjesto Gomilanovićevih 990 eura“, rekao je predstavnik radnika Petar Bogavac.

Beogradski biznismen crnogorskog porijekla

Radoje Gomilanović Fabriku papira kupio je kroz stečaj 2004. godine. Za šest i po godina fabrika papira je u njegovom vlasništu radila svega dva mjeseca u kontinuitetu. On je odlučio da se oslobodi radnika nudeći im da se odreknu potraživanja i prihvate dobrovoljni raskid radnog odnosa uz otpremninu od 330 eura. Radnici koji nijesu na to pristali, ocijenili su njegovu ponudu kao ucjenjivačku, pravno neutemeljenu i uputili poziv državnim organima da preispitaju zakonitost takve ponude.

Plombiranje fabrike znači i to da vlasnik do daljnjeg neće moći da iznosi ništa iz kruga kompanije.

Ponudu vlasnika fabrike da dobrovoljno raskinu radni odnos i da im isplati po minimalnih 55 eura za prošlu godinu i 330 eura otpremnine, nije prihvatilo još samo šest radnika, koji nijesu podlegli raznim vrstama pritisaka i ucjena. Oni su do juče redovno dolazili na posao, nakon što im je vlasnik uveo radnu obavezu, iako fabrika ne radi

Bonus video: