Jedno je sigurno: Auto-puta nema i neće ga uskoro biti

I najnovije informacije iz Kine u ministrovoj interpteraciji zvučale su kao neformalna priča o fizici
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2011. 15:25h

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte nije danas odlučio da prekine pregovore o gradnji autoputa Bar-Boljare sa kineskim kompanijama jer moraju razmotriti novu dokumentaciju, saopštio je ministar saobraćaja, Andrija Lompar.

Kineske kompanije, predvođene Poli /Poly/ grupom, jutros su dostavile novu dokumentaciju za izgradnju autoputa Bar-Boljare.

Gubljenje vremena?

Iz današnje priče ministra saobraćaja Andrije Lompara o rezultatu višemjesečnih pregovora sa Kinezima o izgradnji autoputa Bar Boljare jedino je jasno da autoputa nema i da ga u dogledno vrijeme neće biti.

Ministar je prvo priznao da “odlaganje odluke” o sudbini pregovora sa Kinezima predstavlja “gubljenje vremena”, a nakon toga rekao da “Vlada ima proceduru kako da realizuje autoput sa Evropskom investicionom bankom”.

Kamen temeljac u Gornjim Mrkama, rekla je Kasalica, vjerovatno će ostati spomenik propalog projekta. Ona predlaže da se, umjesto toga, razmisli o gradnji mreže puteva, koji nijesu auto-putevi, ali koji bi mogli ostvariti povezanost sjevernog i južnog dijela Crne Gore

"Traže još jednu rundu pregovora uz uključivanje kineske vlade kako bi riješili pitanje osiguranja. Nijesmo zadovoljni zato što mislimo da je dovoljno vremena ostavljeno. Potpuno razumijemo kineske partnere da se radi o izuzetno velikom i rizičnom projektu i da je nepohodno razmotriti sve elemente. Ipak mislimo da se to do sada moglo uraditi", rekao je Lompar.

Ekonomska analitičarka Mila Kasalica napominje da Kinezi nude samo bankarske ali ne i državne garancije.

"Ako budemo insistirali na garancijama kineske vlade to može trajati dugo, jer obična komercijalna garancija dobijena od bilo koje komercijalne banke u Kini traje godinu, godinu i po. Možemo zamisliti koliko bi trajalo obrazlaganje i čekanje zahtjeva da se odobri garancija od jedne tako velike, najveće birokratije na svijetu", rekla je Kasalica Televiziji Vijesti.

Je li Lompar za ili protiv novog roka?

Na pitanje šta to novo Kinezi traže Lompar je odgovorio da su finansijske institucije sa kojima Kinezi pregovaraju pristale na sve što je definisano u koncesionom i finansijskom ugovoru, ali da im treba još malo vremena za dodatna osiguranja koja se odnose na projekat.

Iz ministrove priče nije se moglo zaključiti je li on protiv davanja novog roka Kinezima, ako je rekao da to predstavalja gubljenje vremena.

"Ne bi trebali gubiti vrijeme na tom putu koji je mnogo izvjesniji čekajući kineske partnere, ali bilo bi šteta ne sačekati da se vidi koliko je to izvjesno i onda donijeti odluku. Njihov predlog je da ih posjetimo i razgovaramo kako bi zajednički pokušali privoljeti da se ne zahtijeva komercijalno nego državno osiguranje", rekao je Lompar.

Dinamika, dinamika

I najnovije informacije iz Kine u ministrovoj interpteraciji zvučale su kao neformalna priča o fizici.

"Jutros smo dobili nove informacije od kineskih partnera sa porukom da je projekat došao do neke tačke kada je realizacija izvjesna, ali dinamika nam ne odgovara i ostaje u sljedećoj komunikaciji u neposrednoj budućnosti pokušam da tu dinamiku popravim. Ako to ne bude moguće onda da na sljedećoj sjednici Savjeta za kapitalne i infrastrukturne projekte donesemo odluku šta dalje sa tim projektom", rekao je Lompar.

On je odbio da saopšti kada će se održati sljedeća sjednica Savjeta.

Za Evropsku investicionu banku treba novi tender

Pregovori sa Kinezima zvanično su počeli početkom godine, a kineske kompanije su imale obavezu da do 1. maja dostave finansijsku ponudu za autoput. Iz Vlade nijesu još saopštili da li su kineske kompanije uopšte dostavile ponudu ili ona nije odgovarajuća.

Kineski partneri ponudili su dva nova modela izgradnje autoputa, koja odstupaju od privatno-javnog partnerstva i koncesije.

Vlada će se, ukoliko prekine pregovore sa kineskim kompanijama, zvanično obratiti evropskoj investicionoj banci (EIB) sa zahtjevom da se uključi u projekat. Aranžman sa EIB-om podrazumijeva raspisivanje novog tendera.

Kasalica je podsjetila da je prije tri godidne EIB dala svoje mišljenje da 169 kilometara auto puta ne može da košta 3 milijarde.

Kamen temeljac u Gornjim Mrkama, rekla je Kasalica, vjerovatno će ostati spomenik propalog projekta. Ona predlaže da se, umjesto toga, razmisli o gradnji mreže puteva, koji nijesu auto-putevi, ali koji bi mogli ostvariti povezanost sjevernog i južnog dijela Crne Gore.

Galerija

Bonus video: