Radnice Duvankomerca očekuju rješenje od Vlade

Ženama iz Nikšića koji već 4. dan štrajkuju glađu će se u toku dana pridružiti i dvije radnice iz Herceg Novog.
0 komentar(a)
Ljupka Kovačević, Foto: Boris Pejović
Ljupka Kovačević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.05.2011. 12:26h

Bivše radnice Duvankomerca, koje već četvrti dan štrajkuju glađu, očekuju da će u ponedjeljak na sastanku sa ministrima ekonomije i poljoprivrede, Vladimirom Kavarićem i Tarzanom Miloševićem, uspjeti da nađu rješenja. “Nadamo se da ćemo ipak dobiti pozitivan odgovor od Vlade, a sad nam predstoji da izdržimo vikend i ponedeljak do 15 sati”, saopštila je agenciji Mina-business predstavnica bivših radnica u štrajku Maja Jovović.Bivše radnice će se sastati sa Miloševićem i Kavarićem i savjetnikom premijera Igora Lukšića, Predragom Stamatovićem. Iz Vlade su ranije saopštili da će radnicama povezati radni staž, ali da je isplata socijalnog programa pod znakom pitanja jer zavisi od prodaje imovine Duvankomerca, čija je vrijednost manja od prvobitno procijenjene.

Znamo koja je cijena odbijanja uzimanja hrane i da ne ugrožavamo samo svoje živote...

Radnice su danas posjetile predstavnice Centra za žensko i mirovno obrazovanje Anima.“One su nam pružili psihološku podršku koja nam je najviše i potrebna u ovakvoj situaciji. Razgovor je imao efekta i ulio nam optimizam”, rekla je Jovović.Ona je dodala da su ih iz Anime savjetovali da ne ugrožavaju zdravlje i da odustanu od štrajka i da se do rješenja može doći i na drugi način.“Znamo koja je cijena odbijanja uzimanja hrane i da ne ugrožavamo samo svoje živote, već i naše porodice trpe zbog toga, ali mislimo da je do sad dosta bilo obećanja koja nijesu ispunjena i nećemo odustati”, objasnila je Jovović. Radnice je posjetila i predstavnik Unije slobodnih sindikata (USSCG), Vesna Milonjić Aleksić. “Bio je i jedan mladić iz Inicijative za rad i pravo, bitno nam je da se dešava nešto i to nam daje nadu da će se sve riješiti u ponedjeljak”, kazala je Jovović. Hitna pomoć je od četvrtka intervenisala pet puta, a najveći problem je povišen krvni pritisak kod pojedinih bivših radnica.

Lukšić: Nema potrebe za štrajkom glađu

Komentarišući štrajk glađu dvadesetak radnica Duvankomerca iz Nikšića, premijer Igor Lukšić je kazao da smatra da takovoj formi protesta ne bi trebalo pribjegavati.

“Mislim da za tim nema potrebe jer u Vladi jednako posvećeno radimo da nađemo rješenje za taj problem i da one nastave da štrajkuju i da ne štrajkuju glađu. Mislim da je za njihovo zdravlje mnogo bolje da ne štrajkuju glađu”, rekao je Lukšić.

Na žalost, u vremenu socijalne krize nije bilo toliko interesovanje za kupovinu imovine. I u ovom trenutku se analiziraju sve ostale mogućnosti

On je kazao da treba imati na umu da je očekivanje bilo da će se iz imovine kojom je raspolagao Duvankomerc obezbijediti dovoljno sredstava i za finansiranje socijalnog programa i za povezivanje radnog staža.

“Na žalost, u vremenu socijalne krize nije bilo toliko interesovanje za kupovinu imovine. I u ovom trenutku se analiziraju sve ostale mogućnosti”, kazao je premijer.

Pitanje štrajka glađu radnica pokrenula je na Forumu za dijalog sa predstavnicima civilnog društva Anita Kovačević iz NVO Anima, čije koleginice su otišle da posjete radnice Duvankomerca.

Premijer je zamolio da predstavnice te NVO utiču na radnice i da ih zamole da zaustave štrajk.

Kovačević zgrožena nasiljem nad radnicama

Četvrtog dana štrajka glađu u sjedištu Duvankomerca bivše radnice posjetili su direktorica NVO Anima Ljupka Kovačević i predsjednik Sindikata Duvanskog kombinata Nebojša Stanković.

Iz Vlade, u koju su sad sve oči uprte, nijesu se danas oglašavali, a ministar poljoprivrede Tarzan Milošević još u četvrtak nakon sjednice Vlade sljedeći sastanak sa predstavnicima bivših radnica najavio je tek za ponedjeljak.

Više od 20-tak žena iz Nikšića kojima će se danas pridužiti dvije koleginice iz poslovne jedine Duvankomerca iz Herceg Novog najavile su da će u znak protesta zbog neispunjenih obećanja crnogorske Vlade, oriočenih prvobitno do 1. novembra 2010. godine, do ponedjeljka istrajati u štrajku i piti samo vodu, kafu i sokove.

Vlada bivšeg premijera Mila Đukanovića i njegovi ministri poljoprivre i ekonomije Milutin Simović i Branko Vujović nijesu ispunili obećanje i do 1. novembra 2010. godine radnicima Duvankomerca povezali radni staž bivših radnika tako da 40-tak bivših radnika još ne mogu steći pravo na penziju, a preostalih 360 bivših radnika pravo na isplatu adekvatne mjesečne nadoknade iz Zavoda za zapošljavanje.

"Zgrožena sam nasiljem koje država čini na ovim radnicama godinama i da su one prinuđene na ovaj način da se bore za svoja prava" kazala je u kratko telefonskjom razgovoru Ljupka Kovačević,

Predstavnik bivših radnica Duvankomerca Maja Jovović, kazala je da su predstavnici Anime obećali da će odmah kontaktirati kabinet premijera Lukšić.

Jovović je objasnila „Vijestima“ da danas do 13.00 sem povišenog pritiska bivše radnice nijesu bile suočene sa većim zdravstvenim problemima te da nije bilo razloga da Hitna pomoć interveniše kao što se to desilo u četvrtak.

Bonus video: