MNSS krivi Sindikat: Zbog svojeglavosti pojedinaca Željezara trpi gubitke

MNSS vjeruje da je Sindikat zloupotrijebio povjerenje zaposlenih, ubjedivši ih da potpišu predlog za uvođenje stečaja...
78 pregleda 0 komentar(a)
željezara, Foto: Arhiva Vijesti
željezara, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.05.2011. 10:32h

Većinski vlasnik Željezare, holandska firma MNSS, koja je nakon uvođenja stečaja 19. aprila izgubila upravljanja nad fabrikom, optužila je Sindikat za lošu situaciju u kojoj se preduzeće našlo.

"Nerazumno ponašanje, nedostatak fleksibilnosti i svojeglavost Sindikata tokom protekle dvije godine su doveli do toga da Željezara u kontinuitetu trpi gubitke i gubi novčana sredstva, što je na kraju dovelo do uvođenja stečaja u Željezari. MNSS vjeruje da je Sindikat zloupotrijebio povjerenje zaposlenih, ubjedivši ih da potpišu predlog za uvođenje stečaja, a da im nije prethodno objasnio istinske posljedice istog”, stoji u saopštenju MNSS-a.

Oni objašnjavaju da su zaposleni, prema Zakonu o stečaju, povlašćeni povjerioci samo u iznosu jedakom neisplaćenim bruto zaradama zaposlenih i bivših zaposlenih, u iznosu minimalnih zarada, a što je značajno manje nego što su bile plate zaposlenih u Željezari prije stečaja.

“U pogledu ostatka svojih potraživanja zaposleni se nalaze u položaju kao i svi ostali povjerioci i naplatiće se u jednakom procentu kao svi ostali povjerioci. Ovakav stav i postupak Sindikata i rezultat koji je iz toga proistekao će, na žalost, imati ozbiljne posljedice po crnogorsku privredu i negativno će uticati i na strane investitore i na budžet Crne Gore, jer je sada stvoren negativan primjer koji će svima biti u mislima u budućnosti.

MNSS primjećuje da Janko Vučinić, predsjednik sindikata Željezare, nastavlja sa uvredljivim i klevetničkim izjavama na račun MNSS-a, koji je još većinski vlasnik i jedan od većih povjerilaca Željezare”, upozoravaju iz MNSS-a, firme koja od 2007. godine gazduje Željezarom.

Oni tvrde da se veći dio Željezarinih problema ogledao u činjenici da je imala ekonomski neodrživ višak zaposlenih i da su oni zbog toga zaposlenima više puta predlagali socijalni program na dobrovoljnoj osnovi, ali da je Sindikat svaki predlog odbijao, iznosio “nerazumne i nelogične zahtjeve i organizovao proteste i štrajkove”.

“Iznenađujuće je da sada, kada je Željezara u stečaju, Sindikat prihvata i podržava socijalni program koji nije povoljniji za zaposlene od onog koji je uprava Željezare već ponudila prije izvjesnog vremena, pri čemu će trošak istog u potpunosti pasti na teret Vlade", stoji u saopštenju.

MNSS ističe da je za tri godine, u svojstvu stranog investitora, uložio u Željezaru preko 50 miliona eura sredstava, a da je novac iskorišćen za “kupovinu nove opreme i modernizaciju čeličane, kao i za pokrivanje tekućih gubitaka Željezare”, jer je, prema njihovim tvrdnjama, fabrika bila u lošem stanju kada su je preuzeli, stvarala je gubitke, a oprema bila stara, prevaziđena i u lošem stanju.

“MNSS je, kao većinski vlasnik, ulagao napore da se poboljša stanje u Željezari, naročito kroz investicije u novu peć, novi sistem za otprašivanje, novi sistem za obradu vode i ostalu opremu, kao i kroz podizanje kvaliteta betonskog čelika koji se u njoj proizvodio kako bi se ispunili standardi Evropske unije.

MNSS-u je uvijek bio, i sada je, u interesu opstanak i oporavak Željezare, kao i to da Željezara postane jako i stabilno preduzeće sa dobrom perspektivom, sposobno da se takmiči na tržištu”, poručuju iz MNSS-a.

U Željezari je 19. aprila uveden stečaj na zahtjev radnika koji su Privrednom sudu uputili prijavu za naplatu potraživanja u visini od oko četiri miliona eura.

Bonus video: