Mijović: Jesu su možda iza skrivenog računa bili A2A ili Aco Đukanović?

Mijović smatra da su predstavnici Vlade "grubo izigrali dobijeni mandat građana jer su prepustili da o državnoj imovini odlučuje predstavnik anonimnog custody računa CKB banke
0 komentar(a)
Dejan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Dejan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.04.2018. 15:16h

Vlada nije smjela da se uzdrži od glasanja na skupštini akcionara Elektroprivrede jer nije bila, niti je mogla da bude u konfliktu interesa, pošto po Ustavu samo ona, uz Skupštinu Crne Gore, ima pravo da raspolaže državnom imovinom, bilo da se radi o njenoj privatizaciji ili o podržavljenju nečije privatne imovine, saopštio je “Vijestima” Dejan Mijović, bivši član borda i mali akcionar EPCG.

On smatra da je Vlada trebalo da glasa za odluku o preuzimanju Rudnika uglja na skupštini EPCG održanoj 28. marta, a "to je morala da uradi jer su u konkretnom slučaju odlučivalo i o integrisanju, i podržavljenju elektro-energetskog i rudarskog sektora, o čemu se već izjasnila na svojim sjednicama i preko predstavnika u bordu EPCG i skupštini Rudnika".

"Pa je licemjerno, smiješno i netačno njeno objašnjenje da se uzdržala od glasanja zbog navodnog konflikta interesa”, tvrdi Mijović.

On smatra da su predstavnici Vlade "grubo izigrali dobijeni mandat građana jer su prepustili da o državnoj imovini odlučuje predstavnik anonimnog custody računa CKB banke, iza kojeg možda stoji neko ko zaista ima direktan konflikt interesa, kao npr. A2A ili Aco Đukanović, pa bi ovim trebalo da se pozabavi tužilaštvo, ako postoji".

"Čak i da to nije slučaj, javnost bi zanimalo da joj ovlaščeni funkcioner CKB banke objasni da li je konsultovao svoje akcionare ili je na sopstvenu inicijativu otišao prvi put na neku skupštinu akcionara da donese ovako štetnu odluku”, dodao je Mijović.

“Interes brata bio je ispred javnog”

Ako je već dogovoren razlaz, Vlada i A2A su se kao partneri i akcionari sa dvotrećinskom većinom u EPCG i RUP mogli, kako tvrdi Mijović, "lako dogovoriti da spoje dva društva u jedno društvo, koje ne bi ostalo bez tih 31 milion eura".

"Akcionari ne bi bili oštećeni, dok bi Vlada malo više platila A2A da izađe iz ovog većeg EPCG ali bi joj ukupno ostalo mnogo više za investicije u nove proizvodne pogone. Takav dogovor bi bio javnom interesu, ali je Vlada prepustila mnogo manjem akcionaru Acu Đukanoviću da se uz A2A samoproglasi većinskim vlasnikom RUP-a, da bi zatim prihvatila njihovu ucjenjivačku ponudu da im otkupi akcije RUP po previsokoj cijeni od 6.4 eura. Nažalost, javni interes uvijek žestoko strada kada treba učiniti bratu svog partijskog šefa i predsjedničkog kandidata”, istakao je Mijović.

Bonus video: