Uskoro novi Embraer u floti Montenegro Airlinesa, cijena aviona 38 miliona dolara

Đurišić je saopštio da Montenegro Airlines obnavlja flotu po planu koji je usvojen prije četiri godine
128 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2011. 15:06h

Montenegro Airlines je u pregovorima za nabavku novog, četvrtog aviona tipa Embraer 195, koji bi floti trebalo da bude dodijeljen tokom naredne godine.

Ovo je saopšteno nakon sastanka predsjednika Odbora direktora crnogorske nacionalne aviokompanije Zorana Đurišića i direktora prodaje Embraera za Evropu, srednji istok i Afriku Patrisa Kandatena.

Kandanten je kazao da se okvirna vrijednost aviona, koji će biti nešto manji po kapacitetu nego prethodni u floti Montenegro Airlinesa (80-90 mjesta) kreće oko 38 miliona američkih dolara

Đurišić je saopštio da Montenegro Airlines obnavlja flotu po planu koji je usvojen prije četiri godine, te da je do sada ispunjeno 60 odsto, te da je za potpunu obnovu potrebno pet aviona tipa Embraer 195, čija se nabavka očekuje 2013. godine.

"Time će u potpunosti biti zadovoljene potrebe tržišta" dodao je Đurišić.

On je dodao da je obnova flote obaveza kompanije i prema međunarodnim standardima, jer je u toku deregulacija vazdušnog saobraćaja Evrope.

Đurišić je pojasnio da su prethodna četiri aviona nabavljena kroz saradnju sa stranim finansijskim institucijama, uglavnom na lizing, te da kompanija ispunjava sve obaveze po tom pitanju.

"Prva dva Embraera nabavljena su preko Džikasa, na drajv lizing, na period od osam godina, treći smo kupili preko kredita Nacionalne banke Brazila na 12 godina, dok će se metod nabavke četvrtog utvrditi za mjesec", saopštio je Đurišić.

Da je Montenegro Airlines dobar partner Embraeru, potvrdio je i Kandaten.

"To što sada pregovaramo o isporuci četvrtog aviona dovoljno govori. Montenegro Airlines redovno ispunjava sve obaveze i da to nije tako, ja danas ne bih bio ovdje ovim povodom", naveo je Kandaten.

On je pohvalio Montenegro Airlines i zbog uspješnog upravljanja Embraerovim avionima.

"Oni su pokazali visok stepen profesionalnosti, tehničko održavanje aviona je na visokom nivou i mogu reći da je Montenegro Airlines u tome jedan od lidera među našim klijentima"pohvalio je Kandaten crnogorske domaćine.

Smanjenje zarada daje rezultate

Zoran Đurišić je kazao da je proces stabilizacije i restrukturiranja kompanije, kako bi se izvukla iz negativnog poslovanja, a koji je započet prije nekoliko mjeseci počeo da “daje rezultate”.

Iz kompanije je prvo bilo saopšteno da će broj zaposlenih od 450 smanjiti na 300 ili 350, kako bi smanjili troškove, ali su desetak dana kasnije, u razgovoru sa radnicima, dogovorili linearno smanjenje zarada za 20 odsto. Đurišić je zadovoljan i popunjenošću kabine, što, kako je kazao, obećava bolju turističku sezonu nego što je bila lani.

Bonus video: