Poslanici da odrede ko treba da poštuje Zakon o državnim praznicima

"Gotovo na prstima jedne ruke se mogu nabrojati radnje koje su bile zatvorene prvog dana praznika dok su drugog svi radili", kazao je Marojević.
51 pregleda 0 komentar(a)
Sandra Obradović i Aleksa Marojević, Foto: Sandra Obradović i Aleksa Marojević
Sandra Obradović i Aleksa Marojević, Foto: Sandra Obradović i Aleksa Marojević
Ažurirano: 11.05.2011. 13:14h

Unija slobodnih sindikata (USS) sjutra će uputiti poslaničkim klubovima dopis sa zahtjevom da iniciraju izmjene Zakona o državnim i drugim praznicima jer su utvrdili da je to zakon "nad kojim niko ne vrši nadzor, nema kaznenih odredbi za one koji ga nepoštuju".

"To je zakon koji neko ako hoće da poštuje to i radi, a ako neće ne mora. Na osnovu takvih saznanja naše je opredjeljenje da uputimo dopis, pošto imamo sklopljen mozaik gdje se može slobodno reći da su privatni interesi stavljeni iznad države, zakonodavnoj vlasti-Skupštini, poslaničkim klubovima i Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje i tražimo da se izmjeni i dopuni Zakon o državnim i drugim praznicima kako bi se jasno kazalo ko su oni koji mogu i treba da rade u vrijeme državnih i drugih praznika i da se utvrde kaznane odredbe za one koji krše zakon", kazao je na konferenciji za novinare koordinator Regionalnih odbora USS Aleksa Marojević.

On je rekao da su rezultati monitoringa, koji su njihovi volonteri sproveli tokom Prvog maja u osam opština, opet poražavajući jer su gotovo svi zaposleni radili uobičajeno.

"Zaposleni u obrazovanju, nauci, kulturi, državnoj i opštinskoj administraciji i u bankama iskoristili su to pravo ali za 130 do 140.000 ostalih radnika u Crnoj Gori to nije bilo moguće. Praznika kao i da nije bilo. Gotovo na prstima jedne ruke se mogu nabrojati radnje koje su bile zatvorene prvog dana praznika dok su drugog svi radili", kazao je Marojević.

On je istakao da je značajno što je USS u protekle dvije godine, koliko traje akcija, uspjeli da onemoguće neke lokalne komunalne službe da poslodavcima za minornu taksu izdaju odobrenje da mogu da rade u vrijeme državnih praznika. Značajno je i što su normativno uspjeli da rješe da se naknada za rad u dane praznika plati uvećave za 150 odsto.

"Nakon ovog praznika došlo je i do sasatanka predstavnika USS sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja gdje smo uspjeli da dovedemo Ministarstvo i Inspekciju rada u poziciju da priznaju da oni ne mogu da vrše kontrolu praćenja i primjene Zakona o državnim i drugim praznicima, da ne postoji nikakva obaveza da neko ne radi u vrijeme praznika", kazao je on.

Povodom poziva Inspekicje rada da im se jave svi zaposleni koji su radili tokom praznika, Marojević im je poručio da izvrše kontrolu jer su svi radili tako da nema potrebe da im se iko posebno obraća jer nema kioska i trafike koji su bili zatvoreni.

Marojević se nada da će poslanici imati sluha za problem rada tokom praznika jer ima u vidu interesovanje pojedinih poslaničkih klubova, naročito Socijaldemokratske partije (SDP).

"Nadamo se da je SDP kao članica vladajuće koalicije konačno shvatila da postoji veliki problem i stanje koje je neprimjereno Crnoj Gori na putu evropskih integracija. Računamo na sve klubove jer smo uspjeli da dokažemo da imamo zakon koji ne mora da se primjenjuje. Takvo stanje ne postoji ni u jednoj evropskoj državi", kazao je on.

Bonus video: