MNSS od Željezare traži 15 miliona eura

Sudeći prema visini potraživanja u pomenutom Odboru MNSS-u je zagarantovano mjesto, što znači da se nijedna odluka neće moći sprovesti bez njihovog odobrenja.
0 komentar(a)
željezara, Foto: Arhiva Vijesti
željezara, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.05.2011. 07:02h

Većinski vlasnik Željezare, holandska firma MNSS, predala je Privrednom sudu zahtjev za naplatu potraživanja od Željezare.

Kako su "Vijesti" nezvanično saznale, kompanija čija je uprava završena uvođenjem stečaja, potražuje blizu 15 miliona eura. To se odnosi na dio kredita koji je MNSS dao Željezari.

MNSS u jučerašnjem saopštenju ističe da su oni jedan od najvećih povjerilaca Željezare, kao i da je uvođenje stečaja u toj fabrici "test za crnogorski pravosudni sistem", jer je riječ o prvoj kompaniji u kojoj je uveden stečaj nakon stupanja na snagu novog Zakona.

MNSS upozorava da nijedna odluka koja je od većeg značaja za stečajnu masu, shodno Zakonu, ne može da se donese bez saglasnosti Odbora povjerilaca koji još uvijek nije formiran i čiji prvi sastanak je zakazan za 19. maj, jer će do tada biti završen finansijski izvještaj, kao i prijava svih povjerilaca pa će se znati ko koliko potražuje od Željezare, ali i ko će činiti pomenuti Odbor.

Sudeći prema visini potraživanja u pomenutom Odboru MNSS-u je zagarantovano mjesto, što znači da se nijedna odluka neće moći sprovesti bez njihovog odobrenja.

To se odnosi i na demontažu i rezanje pogona sitne i srednje valjaonice koja je počela prošle sedmice.

"Obnavljanje postupka proizvodnje koje se najavljuje, nije moguće bez preduzimanja značajnih troškova koji bi opteretili stečajnu masu. Podsjećamo da je glavno načelo stečajnog postupka da se on sprovodi u cilju očuvanja interesa svih povjerilaca, a da je trajno i ozbiljno otpočinjanje proizvodnje moguće samo na osnovu programa reorganizacije stečajnog dužnika koji bi bio usvojen i odobren od strane većine povjerilaca na zakonom određen način. Svega toga za sada u stečajnom postupku nad Željezarom nema, a troškovi stečajne mase se gomilaju".

"MNSS izražava zabrinutost u vezi sa legalnošću i posljedicama ovih radnji, o čemu je izvijestio Privredni sud", poručuju iz MNSS-a, firme koja je 2007. godine od Vlade i državnih fondova za 5,2 miliona eura kupila većinski paket akcija Željezare i potpisala Kupoprodajni ugovor da će do 2012. godine u fabriku uložiti 117 miliona i do tada zadržati sve radnike.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: