MNSS nije dostavio liste zarada, ročište o stečaju u Radventu odloženo

MNSS je 27. avgusta 2008. godine kupio akcije Radventa za 70.000 eura uz obavezu da do 30. juna ove godine investira 1,5 milion eura.
68 pregleda 0 komentar(a)
Slavko Jauković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Slavko Jauković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.05.2011. 13:04h

Privredni sud nije raspravljao o pokretanju stečajnog postupka u nikšićkom Radventu, kako je bilo najavljeno, jer većinski vlasnik, kompanija MNSS nije dostavila obračunske liste zarada na osnovu kojih bi se utvrdio tačan iznos dugovanja firme prema radnicima.

Sudija Ivan Kovačević zajazao je za 19. maj novo ročište, do kada se očekuje da MNSS, čiji se predstavnici nijesu ni pojavili juče u Sudu, dostavi traženu dokumentaciju.

Advokat zaposlenih Veselin Radulović kazao je novinarima nakon odlaganja ročišta da očekuje 19. maja uvođenje stečaja, jer smatra da je lako dokazati da MNSS od septembra nije isplati niti jednu zaradu.

On je saopštio da su računi kompanije u blokadi, zbog čega je isplata zarada nemoguća.

" Čak i da nijesu u blokadi, MNSS je ispunio stečajni razlog propisan zakonom, odnosno, da 45 dana po dospjelosti potraživanja ne izmiri obaveze, prije svega plate"dodao je Radulović.

Predsjednik Sinidikata Radventa Slavko Jauković rekao je da odsustvo predstavnika MNSS-a pokazuje da se oni ni sami više ne smatraju većinskim vlasnicima, te da ne očekuje da će do narednog ročišta biti dostavljene liste zarada.

" Nadamo se da će se tada pokrenuti stečajni postupak kroz reorganizaciju" dodao je Jauković.

On je jedan od 179 radnika koji od Privrednog suda traže uvođenje stečaja zbog ukupnog duga kompanije prema njima u ukupnom iznosu od oko pola miliona eura, na ime zarada od septembra 2010. do januara 2011.

Radnicima se duguje i regres za prošlu godinu, kao i novac za stambeni fond. Ukupan dug potraživanja trebalo bi da se utvrdi kroz stečajni postupak, ako on bude uveden.

Radnici Radventa su odlučili da traže naplatu zarada preko zahtjeva za stečaj, nakon što je to pošlo za rukom njihovim kolegama u Željezari, sa kojim su donedavno “dijelili” istog većinskog vlasnika.

MNSS je 27. avgusta 2008. godine kupio akcije Radventa za 70.000 eura uz obavezu da do 30. juna ove godine, do kada i važi kupoprodajni ugovor, investira 1,5 milion eura.

Prema socijalnom programu, koji je sastavni deo kupoprodajnog ugovora, novi vlasnik je trebalo godišnje da obezbjeđuje najmanje sto hiljada eura za stanove zaposlenih, a za tri godine je istu sumu trebalo da izdvoji za zapošljavanje mladih radnika, 75 hiljada za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju, a 50 hiljada za poboljšanje radnih uslova.

Od toga, prema riječima Jaukovića, nije urađeno ništa a 30. juna ističe kupoprodajni ugovor i MNSS postaje vlasnik preduzeća, čime stiče mogućnost da radnike otpusti uz minimalne otpremnine od oko 2.000 eura. Da se to ne bi dogodilo radnici će preko Privrednog suda pokušati da izdejstvuju uvođenje stečaja.

Za šest mjeseci prošle godine Radvent je bio u rninusu 456.000 eura, a u istom periodu prihod im je bio 539.306 eura.

Bonus video: