Neto dobit Pivare 5,2 miliona eura u 2010, u 2011. nastavljen trend pada prodaje

Crnogorsko i regionalna tržišta su u 2010. godini još pod uticajem svjetske ekonomske krize...
0 komentar(a)
Nikšićka pivara, Foto: Srđo
Nikšićka pivara, Foto: Srđo
Ažurirano: 09.05.2011. 12:27h

Pivara "Trebjesa" je u 2010. godini ostvarila neto dobit u iznosu od 5,2 miliona eura. Raspoloživa dobit umanjena za korekcije početnog stanja iznosi 3,7 miliona eura, saopšteno je na današnjoj redovnoj godišnjoj Skupštini akcionara.

Ukupan prihod iznosio je 29,4 mliona eura.

Prethodna godina, kako je saopšteno, bila je jedna od rekordnih kada su u pitanju investicije. Investirano je ukupno 4 miliona eura, od čega oko 3 miliona u proizvodnju. Nikšićko pivo je dobilo novi, moderni, vizuelni identitet, a u upotrebi je i nova ambalaža Nikšićkog piva od 2 litra.

Crnogorsko i regionalna tržišta su, navodi se u saopštenju, u 2010. godini još pod uticajem svjetske ekonomske krize, što se ogleda, između ostalog i u ukupnom padu tržišta piva. U skladu sa tim trendom, i prodaja pivarinih proizvoda doživjela je pad na domaćem tržištu u odnosu na 2009. za oko 8 odsto.

Skupština akciona je usvojila predlog Odbora direktora da dobit iz 2010. godine ostane na računu kompanije, na ime neraspoređenog dobitka.

"Imajući u vidu da je 2011. godini nastavljen trend pada prodaje, dobrim dijelom uzrorokovan i povećanjem akcize na pivo, ovakva odluka je i svojevrsna mjera opreza u cilju dodatnog obezbjeđenja likvidnosti kompanije i nesmetane realizacije investicionog plana", navodi se saopštenju.

Skupština akcionara je za članove odbora direktora ponovo izabrala Marilen Kenington, Iliju Šetku i Lucijana Ginea.

Poslovi revizora za tekuću godinu povjereni su revizorskoj kući Ernst& Young.

Akcionarima 16,55 eura po akciji

Izvršni direktor kompanije, Sanja Ćalasan, obavijestila je danas akcionare da je smanjenje kapitala Pivare "Trebjesa" AD za 11,8 miliona eura o kom je odlučeno na prethodnoj Skupštini akcionara, registrovala Komisija za hartije od vrijednosti 5. maja.

Nakon registracije smanjenja kapitala kod CDA i registracije promjena Statuta Društva kod CRPS-a, biće ispunjeni zakonom propisani uslovi za isplatu novca akcionarima.

Isplata u iznosu od 16,55 eura po akciji, očekuje se do 1.juna.

Bonus video: