Preko Luke Bar će ići 300.000 Fiatovih automobila godišnje

Sporazum su potpisali predsjednik Opštine Bar, Žarko Pavićević i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2011. 16:44h

Predstavnici lokalnih uprava Bara i Kragujevca potpisali su sporazum o saradnji kojim će fabrici automobila Fiat biti omogućen izvoz preko barske luke.Sporazum su potpisali predsjednik Opštine Bar, Žarko Pavićević i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, na svečanoj sjednici Skupštine grada Kragujevca.

"Cilj sporazuma je ekonomska saradnja, jer će Fiat proizvoditi 300 hiljada automobila godišnje koji će izvoziti preko Luke Bar. Istovremeno, iz Italije će stizati djelovi za Fiat i najprirodnije je da to realizujemo preko Bara", kazao je Stevanović.

Kragujevac je naš dugogodišnji prijatelj, još od vremena kada je Jugo preko Luke Bar odlazio za Ameriku

Zanimljivo za investitore iz Srbije

Pavićević je ocijenio da je potpisivanje sporazuma dokaz dobre saradnje koja traje godinama."Kragujevac je naš dugogodišnji prijatelj, još od vremena kada je Jugo preko Luke Bar odlazio za Ameriku. Zbog toga očekujemo da i Fiatovi automobili istim putem stižu do kupaca širom svijeta, jer je to veliki posao kako za Srbiju i Crnu Goru, tako i za naša dva grada", naveo je Pavićević.

U okviru Luke Bar postoji i slobodna zona, koja, kako je dodao, može biti vrlo primamljiva za investitore iz Srbije, koji po vrlo povoljnim uslovima mogu da grade proizvodne pogone.Sporazum o saradnji trebalo bi da stimuliše mnoge da dio proizvoda plasiraju na novo tržište, posebno kada se ima u vidu da Crna Gora uvozi značajne količine poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. "Ne smijemo zaboraviti ni turizam koji nas je sve ove godine povezivao i naša je želja da se građani Kragujevca u Baru osjećaju kao kod svoje kuće", kazao je Pavićević.

Bonus video: