Zapečaćene prostorije građevinske kompanije "Novi prvoborac"

U obavještenju zalijepljenom na vratima upravne zgrade u Meljinama juče je 16 radnika, kao i dva bivša rukovodioca, saznalo da su tehnološki višak
171 pregleda 0 komentar(a)
Zahid Hodžić, Foto: Slavica Kosić
Zahid Hodžić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 05.05.2011. 16:50h

Ulazak Inspekcije rada i pečaćenje prostorija AD “Novi prvoborac” i kćerke firme “Kamen beton” moglo bi da bude početak rješavanja statusa radnika u toj nekada moćnoj građevinskoj kompaniji, vjeruje predsjednik sindikalne organizacije Zahid Hodžić.

Zbog neuplaćenih poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, statusa na posao vraćenih a neraspoređenih radnika, ali i zbog ukazivanja sindikalne organizacije na nezakonito poslovanje, opštinska inspektorka rada Aleksandra Mustur je, u prisustvu advokata “Novog prvoborca” Petra Babića, „pročešljavala“ papire firme.

Otpušteni, pa sudskim putem na posao vraćeni radnici, njih 16, prije osam dana ponovo je ostalo bez posla.

Izvršni direktor Ilija Vukelić, koji je do ponedjeljka odsutan iz Herceg Novog, pozvao se na rješenje inspektora zaštite na radu Zlatka Popovića koji je radnicima, kako tvrdi, „privremeno zabranio rad jer nijesu osposobljeni za bezbjedan rad“.

Hodžić tvrdi da mu je Popović kazao da mu je namjera bila da se uočene nepravilnosti otklone, a ne da se radnici ostave bez posla.

Hodžić tvrdi da mu je Popović kazao da mu je namjera bila da se uočene nepravilnosti otklone, a ne da se radnici ostave bez posla.

Ti radnici, kao i dva bivša rukovodioca AD “Novi prvoborac”, juče su u obavještenju zalijepljenom na vratima upravne zgrade u Meljinama, saznali da su tehnološki višak.

„Nadam se da će to označiti i početak naših pregovora sa rukovodstvom, što mi stalno tražimo“, kazao je Hodžić.

Radnici su, dodaje, stalno tražili ili da rade ili da se proglase tehnološkim viškom, odnosno da se poštuje kolektivni ugovor i socijalni program, „pa da se onda rastanemo kao ljudi“.

Prema kolektivnom ugovoru, radnicima koji ostanu bez posla zbog smanjenog obima posla ili tehnoloških promjena u procesu rada, u zavisnosti od školske spreme, pripada od hiljadu do 3.500 eura za svaku godinu radnog staža.

Odbijali da priznaju kolektivni ugovor

Rukovodstvo firme je do sada odbijalo da prizna kolektivni ugovor koji je ovjeren i na sudu.

Početkom marta 2009. godine, 59 radnika je proglašeno tehnološkim viškom i uz otpremnine u iznosu od 2.640 eura, koje nijesu u skladu sa kolektivnim ugovorom, zaključene su im radne knjižice, ali je samo njih tridesetak podiglo novac.

Njih 16 je dobilo izvršne sudske presude o vraćanju u firmu, ali ne i posao.

Ostali su, ali i dio onih što su uzeli otpremnine, tužili firmu. Njih 16 je dobilo izvršne sudske presude o vraćanju u firmu, ali ne i posao. Donedavno su osmočasovno radno vrijeme provodili u prostoriji od devet kvadrata ne dobijajući radne zadatke, što su okarakterisali kao mobing.

Hodžić je ponovio da je rukovodstvo firme, na što oni stalno ukazuju, uspjelo da ostvari svoj cilj – da zatvore firmu kako bi se dokopali vrijednih nekretnina na atraktivnim lokacijama u nekoliko crnogorskih gradova.

Bivši rukovodioci ostavili firmu u plusu od 237.000

“Direktor firme “Kamen beton” Momčilo Bijedić posljednjih mjeseci nezakonito potpisuje ugovore i druga akta, jer za to nije ovlašćen”, tvrdi Hodžić.

Objašnjava da je Bijediću u februaru istekao ugovor koji on nije obnovio. Bivši rukovodioci AD “Novi prvoborac” Savo Zarubica i Đuro Ćetković tvrde da su strateškom partneru “Intex Montenegro”, koji je prije četiri godine preuzeo firmu, ostavili solidno preduzeće sa oko 140 zaposlenih, koji su redovno primali platu koja je tada iznosila 480 eura, i u plusu od 237 hiljada eura.

Tvrde i da se imovina stalno smanjuje i ugrožava akcijski kapital i izražavaju čuđenje zašto država, koja ima skoro 22 odsto akcija u “Novom prvoborcu”, do sada nije pokazala veće interesovanje za poslovanje i dešavanje u firmi.

Bonus video: