Na sjednici Odbora EPCG polemike zbog nepreciznih investicija

Izvor “Vijesti” iz kompanije prenosi da su crnogorski predstavnici tražili detaljan plan sa projektima
0 komentar(a)
Masimo Sala, A2A, Foto: Arhiva "Vijesti"
Masimo Sala, A2A, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.05.2011. 08:25h

Menadžment Elektroprivrede Crne Gore, koji godinu i po predvodi italijanska kompanija A2A, još nema jasan plan godišnjih ulaganja do 2015. godine.

“Vijesti” saznaju da je to na jučerašnjoj sjednici Odbora direktora EPCG izazvalo, na momente, žučniju raspravu domaćih članova Odbora sa kolegama koji zastupaju vlasnički udio A2A.

Petogodišnjim biznis planom, saopšteno je “Vijestima”, predviđeno je da investicioni projekti budu “teški” 280 miliona eura. U planu, koji je usklađen sa odlukom regulatora o aktuelnim cijenama struje, piše i da je poslije 2015. “moguće identifikovati nove investicije vrijednosti 100 miliona”.

Izvor “Vijesti” iz kompanije prenosi da su crnogorski predstavnici tražili detaljan plan sa projektima koji će biti finansirani novcem od prihoda EPCG i pojedinačnim iznosima ulaganja.

Partnerstvo će dovesti do brže modernizacije

Zvaničan podatak je da prošlogodišnje ulaganje u EPCG, pod upravljačkom palicom Vladinog partnera iz Italije, iznosi nepuna 24 miliona eura. To je skoro duplo manji iznos u odnosu na 2009, kada je odlučivao domaći menadžment, a iz Vlade najavljivano da će partnerstvo sa italijanskom firmom dovesti do brže modernizacije kompanije.

Predsjednik uprave A2A, Đulijano Zukoli je obećavao da će menadžment Elektroprivrede “krajem 2009. godine” završiti dvogodišnji plan ulaganja

Dok A2A žali što struja nije skuplja za crnogorske potrošače i krivi regulatora zbog neulaganja, sa predstavnicima crnogorskog vlasničkog udjela lako su dogovorili da Prvu banku pomognu sa oko 15 miliona eura od početka 2010. do prošlog mjeseca.

Ta cifra podrazumijeva subordinirani desetomilionski kredit i učešće u dokapitalizaciji banke, koju kontrolišu braća Aco i Milo Đukanović.

Predsjednik uprave A2A, Đulijano Zukoli je obećavao da će menadžment Elektroprivrede “krajem 2009. godine” završiti dvogodišnji plan ulaganja, koji će ispuniti sa 96 miliona eura iz dokapitalizacije EPCG. Većina tog iznosa je na računima banaka, a najviše “obrće” Prva, čiji je akcionar EPCG.

Vlada čeka elaborat o spajanju EPCG i Rudnika

Odbor drektora Elektroprivrede se nije izjasnio o aprilskom predlogu finansijskog direktora kompanije Masima Sale, koji je prenio stav menadžmenta da “snažno preporučuje da počne proces spajanja EPCG i Rudnika uglja (RUP)” i da bude završen do kraja septembra.

Preko zajedničke firme EPCG i RUP-a, uz kupovinu manjinskih akcija, mogli bi preteći državni udio

Član Odbora EPCG, Miodrag Čanović najavio je “Vijestima” da će se Vlada izjasniti o zahtjevu partnera kada dobije eleborat, na osnovu kojeg će biti jasno kome i kakvu korist ili štetu bi donio taj proces.

U informaciji o spajanju EPCG i Rudnika piše da je to potrebno zbog “povećanja efikasnosti proizvodnje struje, da se osigura isporuka uglja za EPCG, smanje troškovi nabavke tog proizvoda, a značajno je prisustvo Vlade i A2A u akcionarskoj strukturi obje firme”. Želja italijanske komunalno-energetske firme može biti jedan od načina da se brže domogne većinskog vlasništva u crnogorskoj energetskoj kompaniji.

Čanović nije prisustvovao sjednici Odbora EPCG

Preko zajedničke firme EPCG i RUP-a, uz kupovinu manjinskih akcija, mogli bi preteći državni udio. Čanović kaže da će biti više modela spajanja, tvrdeći da nijedan neće moći da izazove promjenu ugovora za EPCG, prema kojem država ima većinski udio i 2015. treba Vlada da odluči hoće li ga zadržati.

Čanović nije prisustvovao sjednici Odbora EPCG, u kojem su crnogorski članovi i Srđan Kovačević, Boris Bušković i Nikola Martinović, a italijanski udio zastupaju tri predstavnika. Ponovljeno je će se bord izjasniti o predloženom spajanju kada partner uradi kost - benefit.

Bonus video: