Početak izgradnje sistema za pročišćavanje otpadnih voda u Nikšiću

„S pravom možemo reći da je ovo jedan od najvrijednijih i najznačajnijih projekata"
172 pregleda 0 komentar(a)
potpisivanje ugovora u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
potpisivanje ugovora u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.05.2011. 12:36h

Potpisivanje ugovora između predsjednika Opštine Nikšić Nebojše Radojičića i predstavnika španske firme Konzorcijum Akvalija hidrotern Huana Bofila Maestre, koja je izvođač radova, označen je početak posla na izgradnji gradskog sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

Projekat vrijedan 15 miliona eura finansirala je Evropska investiciona banka a biće završen za dvije godine.

Radojičić je kazao da se nakon pet godina intezivnog rada na obezbjeđivanju administrativno-tehničkih uslova za početak izgradnje sistema može početi i sa njegovom realizacijom i da je projekat sa ekološkog i komunalnog aspekta značajan ne samo za Nikšić već i za cijelu Crnu Goru.

„S pravom možemo reći da je ovo jedan od najvrijednijih i najznačajnijih projekata koji se realizuje u Crnoj Gori. I u narednom periodu lokalna uprava nastaviće sa sanacijom svih crnih ekoloških tačaka na teritoriji opštine i na taj način obezbjediti našim sugrađanima zdraviju životnu sredinu i očuvan neprocjenjivo vrijedan priprodni potencijal“ kazao je Radojičić.

Ministarstvo poljoprivrede je prije nekoliko godina realizovalo važan projekat izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda bolnice „Brezovik“

Siniša Stanković, pomoćnik ministra turizma i održivog razvoja, kazao je da sklapanje ugovora predstavlja kraj petogodišnjeg puta koji je doveo do početka konkretnih radova na terenu, da je pored svih problema u realizaciji pripremnih aktivnosti urađen dobar posao i da se došlo do kvalitetne firme koja garantuje da će posao biti završen na najbolji mogući način.

"Relaksirano opterećenje rijeke Zete"

On je podsjetio da je Ministarstvo poljoprivrede prije nekoliko godina realizovalo važan projekat izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda bolnice „Brezovik“ koji je na „značajan način relaksiralo opterećenje rijeke Zete i sliva Skadarskog jezera od zagađenja“.

Pretkvalifikacioni tender je poništen zbog velikog prekoračenja predviđenih sredstava za projekat

Željko Popović, menadžer Opštine, kazao je da se od 2006. godine, od kada se počelo sa rješavanjem problema otpadnih voda, uradila Studija izvodljivosti, izabran međunarodni konsultant, firma Tipsa Tecnoma, urađen idejni projekat za buduće postrojenje i po prvi put u Crnoj Gorib urađena tenderska dokumentacija po FIDIC-u, Međunarodnoj federaciji inženjera konsultanata.

Podsjetio je da je pretkvalifikacioni tender poništen zbog velikog prekoračenja predviđenih sredstava za projekat, da je u decembru prošle godine raspisan novi tender, da su tendersku dokumentaciju preuzele 33 kompanije a prispjele ponude od njih osam.

Maestre izrazio zadovoljstvo

„Nakon sagledavanja svih aspekata koji su ponuđači trebali ispuniti, svih prednosti i mana ponuđenih rješenja i sabiranjem predviđenih bodova u saglasnosti sa uslovima tendera utvrđeno je da je ponuda Konzorcijuma Akvalija hidrotern, sa sjedištem u Madridu, najkompletnija i sa stanovišta tehničkog i eksploatacionog dijela, kao i sa stanovišta finansijskog dijela“ kazao je Popović i dodao da je finansijska ponuda španske firme 14.247.151.

"Imamo veliko iskustvo u izvođenju ovakvih projekata"

Predstavnik izvođača radova Huan Bofil Maestre izrazio je zadovoljstvo zbog sklopljenog ugovora i kazao da im je čast što učestvuju u ovakvom projektu koji je prvi takvog tipa koji realizuju u Crnoj Gori.

„Imamo veliko iskustvo u izvođenju ovakvih projekata i uvjeren sam da će naše učešće predstavljati dodatnu vrijednost projekta“ kazao je Maestre nakon čega je prisutnima kroz prezentaciju predstavio firmu.

Bonus video: