TROČASOVNA POLEMIKA

Parlament o energetskom potencijalu: Najvažnije da EPCG bude većinski državna

Vođena je i politička rasprava - od energetskih dilova, nuđenja koalicija, preko poziva Socijaldemokratskoj partiji da izađe iz vlasti...
74 pregleda 0 komentar(a)
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.02.2019. 17:34h

Crnogorski poslanici će nastaviti raspravu o Deklaraciji o načinu i redosljedu valorizacije energetskog potencijala u Crnoj Gori, koju je predložio Pokret za promjene, nakon prvomajskih praznika.

U Skupštini Crne Gore se gotovo 3 sata polemisalo, ali najmanje o predloženoj deklaraciji, pošto je vođena politička rasprava - od energetskih dilova, nuđenja koalicija između opozicionih partija, preko poziva Socijaldemokratskoj partiji da izađe iz vlasti do pominjanja zemunskog klana...

PzP je označio lidera vladajuće Demokratske partije socijalista, Mila Đukanovića odgovornim za energetske promašaje i dilove sa italijanskim partnerima, a iz poslaničkog kluba DPS-a su žestoko branili šefa.

Vođena je i politička rasprava - od energetskih dilova, nuđenja koalicija između opozicionih partija, preko poziva Socijaldemokratskoj partiji da izađe iz vlasti do pominjanja zemunskog klana...

Poslanici opozicionih partija ocijenili su prihvatljivim predlog PzP-a da Elektroprivreda ostane u većinskom državnom vlasništvu, kao i da se odustane od gradnje hidroelektrana na Morači. Saglasni su da je vlasništvo nad energetskim resursima jedan od preduslova ekonomskog razvoja države.

DPS je protiv deklaracije, kao i Vlada, a SDP je najavio amandmansko djelovanje.

Poslanik PzP-a Branko Radulović je upozorio da ne bi trebalo dozvoliti da italijanska kompanija A2A postane većinski vlasnik EPCG i da treba spriječiti izgradnju HE na Morači, za koju je favorit A2A, jer je to neisplativ projekat za državu.

Medojević je naglasio da je davanje nacionalnih energetskih resursa stranim vlasnicima jedna vrsta ekonomske okupacije i ropstva, odnosno veleizdaja države. On je rekao da je problem kada su privatni interesi “jednog broja ljudi” iznad energetskih prioriteta.

Medojević je poručio da je smjena vlasti jedina garancija za ostanak EPCG u većinskom vlasništvu države, kao i da bi SDP trebalo da izađe izađe iz koalicije i na taj način izazove krizu.

Medojević je poručio da je smjena vlasti jedina garancija za ostanak EPCG u većinskom vlasništvu države, kao i da bi SDP trebalo da izađe izađe iz koalicije i na taj način izazove krizu.

Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić tvrdi da će EPCG ostati u većinskom vlasništvu Crne Gore, jer se on, u suprotnom, neće baviti politikom.

Za šefa poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije, Aleksandra Damjanovića sporan je Pokretov raniji predlog zakona da Elektroprivreda može biti privatizovana kada Crna Gora postane članica EU, poručujući da njegova partija smatra da kompanija nikada ne treba da pređe u privatne ruke.

Damjanović je rekao da će inicijativu PzP-a o načinu valorizacije energetskog potencijala podržati, samo ukoliko iz te partije kažu da će odustati od mogućnosti da EPCG nekad postane privatna.

Medojević u parlamentu nije rekao da će povući takav predlog zakona, ali je poručio Damjanoviću da PzP neće koaliciju sa DPS-om, već sa SNP-om.

"Jedina garancija da će energetska kompanija ostati u većinskog državnom vlasništvu je da smijenimo DPS i da usvojimo novu energetsku politiku u interesu Crne Gore", naglasio je Medojević.

Amandmanima SNP-a traženo je da Vlada nađe model po kojem će vlasništvo u Rudniku uglja povećati do većinskog, da Crnogorski elektroprenos bude u kontrolnom državnom vlasništvu, da prioritet u gradnji ima termoelektrana u Pljevljima, pa hidroelektrane Komarnica i Kruševo.

Damjanović je upozorio da se cijena uglja od kraja maja slobodno formira, što će značiti da italijanski A2A, najveći pojedinačni vlasnik u Rudniku, ugovarati cijenu sa EPCG, kojom upravlja.

Trošak EPCG za kupovinu uglja preliva se na račune za struju i Damjanović je podsjetio da dogovor A2A sa A2A vodi skupljoj struji za građane.

Trošak EPCG za kupovinu uglja preliva se na račune za struju i Damjanović je podsjetio da dogovor A2A sa A2A vodi skupljoj struji za građane.

Poslanik Nove srpske demokratije, Radojica Živković upozorio je na činjenicu da se EPCG, umjesto obnavljanja elektroprenosne mreže, bavi dokapitalizacijom Prve banke Crne Gore, koju kontrolišu bivši premijer i njegov brat Milo i Aco Đukanović.

Pokret je, sa 12 zaključaka, predložio i da Skupština insistira da EPCG bude nosilac razvoja energetskog potencijala u izgradnji novih proizvodnih kapaciteta, Vlada da uradi novi četvorogodišnji plan razvoja energetike. Zahtijevaju valorizaciju Bilećkog jezera i dogovore sa susjednim zemljama o korišćenju hidropotencijala, prioritenom ističu gradnja hidroelektrana Komarnica i Kruševo i termo-blok u Pljevljima, a podrazumijevaju poštovanje Deklaracije o zaštiti rijeke Tare.