Miodrag Daka Davidović ušao u Željezaru i obećao početak proizvodnje

"Pokušali smo da preko starih poslovnih partnera pozajmicama obezbjedimo materijale."
111 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2011. 15:23h

Na zboru radnika Željezare koji je bio zakazan u podne nikšićkim metalurzima obratio se biznismen Miodrag – Daka Davidović koji je kazao da će u narednih 90 dana pokušati da fabriku izvuče iz najteže situacije u kojoj se našla, da će pokrenuti proizvodnju i radnicima obezbjediti plate.

"Proizvodnja će početi za 15-17 dana jer je potrebno nabaviti neophodne materijale, pošto smo našli fabriku u kojoj ništa ne postoji. Moramo obezbjediti sirovine, a prije toga postići dogovor sa bankama, koje će u nama vidjeti pouzdanog partnera.

Pokušali smo da preko starih poslovnih partnera pozajmicama obezbjedimo materijale a u sledeća dva-tri dana ćemo znati kada će to biti i kada ćemo normalno da profunkcionišemo. Svi pogoni su u jako lošem stanju. Ništa nije ulagano u poslednje tri-četiri godine u smislu remonta“ kazao je Davidović.

Prvog mjeseca Davidović je kazao da će proizvoditi specijalni i betonski čelik dok će se kasnije preorjentisati samo na specijalni za koji je Željezara i napravljena.

Ekonomski paradoks

„Betonski čelik je nužno zlo i čisti gubitak. To je ekonomski paradoks – sve što više proizvodiš više gubiš. Zato će naša orjentacija biti specijalni čelik. Nekada kada bi se proizveo betonski čelik direktor Čeličane je morao da ide na odgovornost kod predsjednika Odbora.

"Kada nas svi bjelosvjetski lopovi napuste i opustoše fabriku onda se sjetimo Davidovića koji dođe na mobu da nam pomogne"

Danas nažalost u nedostatku drugog tržišta Željezara se morala orjentisati na betonski čelik, jer u situaciji da li išta ili ništa raditi naši prethodnici i mi smo se odlučivali da između dva loša rješenja prihvatimo ono koje će nas možda dovesti jednoga dana na zelenu granu.

Siguran sam da ćemo napraviti ovu fabriku zanimljivom za druge investitore“ poručio je Davidović.

Radnici Željezare počeće već da demontiraju i režu stara postrojenja u sitnoj i srednjoj valjaonoci, vrijedna oko 3,5 miliona eura, koja su, kako reče Janko Vučinić, predsjednik Sindikata, „spasili od MNSS“ i koja će prodati kako bi izmirili januarsku, februarsku, martovsku i aprilsku zaradu.

Vučinić je kazao da je sa Vladom dogovoren socijalni program i da su ciljne grupe radnici preko 25 godina staža

"Kada nas svi bjelosvjetski lopovi napuste i opustoše fabriku onda se sjetimo Davidovića koji dođe na mobu da nam pomogne, bez ikakvog interesa jer Željezara treba Nikšiću i Nikšić je bez nje ništa“, kazao je Vučinić.

Uvećana otpremnina invalidima rada

Vučinić je kazao da je sa Vladom dogovoren socijalni program i da su ciljne grupe radnici preko 25 godina staža. Fiksna otpremnina za radnike koji imaju od 25 do 30 godina staža je 14.000 eura, za one koji imaju od 30 do 35 12.000 eura, dok je za radnike koji imaju 40 godina staža otpremnina 6.000 eura.

Svim radnicima koji napuste Željezaru biće povezan radni staž, svi će biti proglašeni tehnološkim viškom i imaće sve privilegije sa Biroa

Svima koji nijesu riješili stambeno pitanje iznos otpremnine će biti uvećan za 300 eura po godini staža, dok je invalidima rada osnovna otpremnina uvećana 20 odsto.

Na sjednici Vlade će biti razmatrane izmjene Zakona o PIO i radnici Željezare koji imaju 30 godina penzijskog staža, pod uslovom da su 20 godina radili na mjestima gdje se staž računa sa beneficijama imaće pravo na starosnu penziju, uz otpremnine od 6.000 eura plus 300 eura za godinu staža.

Takođe je, kako je rekao Vučinić, dogovoreno i da se po ubrzanom postupku obradi dokumentacije radnika koji više ne mogu da rade.

Svim radnicima koji napuste Željezaru biće povezan radni staž, svi će biti proglašeni tehnološkim viškom i imaće sve privilegije sa Biroa rada kao tehnološki višak.

"Ako nas primoraju, izlazimo da se bijemo"

"Posle ovog haosa koje je MNSS ostavio, koji je opustošio fabriku i uništio postrojenja, ekonomska računica je takva da nema nikakve mogućnosti da se posluje sa ovolikim brojem radnika. Ni za koga ne bi bilo dobro da eksplodira socijalna bomba ovdje koju je tempirala Vlada. I zato sa pravom očekujemo njihovu podršku i pomoć.

"Postoje tri opcije – da se Željezara kroz stečaj proda, da se reorganizacijom servisiraju obaveze prema povjeriocima i likvidacija fabrike"

Više nećemo prijetiti izlaskom na ulice. Nećemo više izlaziti kao cirkusanti sa barjacima. Ako nas primoraju da izađemo na ulice izaći ćemo da se bijemo sa svima onima koji nam stanu na put, a ne daj Bože tako da izlazimo“ poručio je Vučinić.

On je objasnio radnicima da radni odnos za vrijeme stečaja, po sili zakona, prestaje svima, ali da svi koji potpišu odluku o prestanku radnog odnosa istog momenta potpisuju rješenje o radnoj angažovanosti za vrijeme stečaja, a to je, poručio je, sve dok bude Željezare.

"Postoje tri opcije – da se Željezara kroz stečaj proda, da se reorganizacijom servisiraju obaveze prema povjeriocima i likvidacija fabrike. Nijesmo mi ušli u ovo da bi likvidirali Željezaru već da bi je očistili od onih koji su je uništavali a zatim oporavili i ozdravili", poručio je predsjednik Sindikata uz odobravanje okupljenih radnika.

Galerija

Bonus video: