Skuplji bezolovni benzin od 98 oktana

Cijena litra bezolovnog benzina od 98 oktana od sjutra biće veća za 3 centa, pa će u naredne dvije sedmice iznositi 1,40 eura. Cijene ostalih vrsta goriva ostaće nepromijenjena, saopšteno je "Vijestima" iz Ministarstva ekonomije.
167 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2011. 14:55h

Bezolovni od 95 oktana i dalje će koštati 1,36 eura, dok će se litar ekodizela točiti za 1,30 eura.

Maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka, a posljednje je kasnilo za dan, zbog uskršnjih praznika. Na formiranje cijena utiču trendovi na međunarodnom tržištu nafte i valutnog odnosa američkog dolara i eura.

Posljednje dvije sedmice nafta na stranim tržištima nije značajno mijenjana, dok je dolar ojačao za oko 4 odsto u odnosu na euro.

Visoke cijene goriva povećale cijene prehrambenih proizvoda

Visoke cijene goriva su mnoge proizvođače i prerađivače poljoprivrednih proizvoda natjerale da posljednjih mjeseci povećaju i maloprodajne cijene, što se najviše odrazilo kroz cijenu hljeba, koji je poskupio za 10 centi po vekni.

Vlada je tek prošle sedmice reagovala, pa je snizila akcize na eko-dizel za određene potrošače, što će cijenu tog energenta spustiti za 20 centi. Olakšice se odnose na firme iz pekarske industrije, autoprevoznike bez taksista, prerađivačku industriju i građevinarstvo. Oni još nijesu reagovali na takvu vladinu odluku.

Što se tiče ostalih vrsta goriva, cijene će, sasvim izvjesno, ostati bez promjena kada su državne dažbine u pitanju, pa će akcize i porez na dodatu vrijednost čini čak preko 50 odsto maloprodajne cijene, a za dizel gorivo 47 odsto. To praktično znači da od svakog točenja goriva u automobil, građanin istovremeno "utoči" pola, ili skoro pola cijene u budžet.

Iako bi smanjivanje tih dažbina uveliko olakšalo život građana, u Ministarstvu finansija više puta je ponovljeno da se to neće desiti.

Bonus video: