ČIJA JE RIBA?

Italijani tvrde da im susjedi izloviše ribu, crnogorske kolege optužuju njih

Spor Italije i Hrvatske uzdignut je na diplomatsko-politički nivo zbog čega je Hrvatska morala da odustane od ekonomske zone ribolova.
0 komentar(a)
ribari, Foto: Vis-kut
ribari, Foto: Vis-kut
Ažurirano: 26.04.2011. 07:07h

Crna Gora ima svega 17 ribolovnih koča, Italija nekoliko hiljada, Hrvatska 500-600, a Albanija oko 200. Kako nije definisana ekonomska zona ribolova izmeđi ribara već godinama traje pravi rat.

U slučaju Italije i Hrvatske spor je uzdignut na diplomatsko-politički nivo zbog čega je Hrvatska morala da odustane od ekonomske zone ribolova koju je bila proglasila prije tri godine.

Prošle sedmice je u italijanskom listu "Il Resto del Karlino", u tekstu "Alarm na Jadranskom moru: ponestaje ribe", navedeno kako crnogorski ribarski brodovi, zajedno sa albanskim i hrvatskim, ugrožavaju italijanske loveći blizu njihove obale, a zatim prodajući ribu u Italiji ispod cijene.

Nakon razgovora "Vijesti" sa autorom teksta Alesandrom Goldonijem, i sa konsultantom Udruženja ribara Asimpeska iz okoline Ankone Nazarenom Torkuatijem, koji je u spornom tekstu bio izvor informacija, došlo je do zaključka da su crnogorski brodovi greškom pomenuti uz brodove iz Albanije i Hrvatske ali da ostale izrečene tvrdnje ostaju.

Torkuati je kazao kako je dobro upoznat sa prilikama crnogorskog ribarstva i da je pričajući o nelojalnoj konkurenciji iz Crne Gore, mislio na manjak zajedničke regulative koje bi se jednako pridržavale sve države Jadrana.

On je pojasnio kako im je glavni problem Hrvatska koja sve više povećava svoju flotu (dok su italijani primorani da dio ribarskih brodova demoliraju jer su nadležni smatrali da ih je previše), da Hrvati sve česće ulaze u italijanske vode, te da sa Crnom Gorom nema sličnih problema, i sam navodeći kako zna da Crna Gora ima veoma neznatnu flotu.

Predsjednik Udruženja profesionalnih ribara Crne Gore Marko Kise, komentarišući navode u italijanskoj štampi, kazao je da se takve priče plasiraju da bi se smanjila ribarska flota u Albaniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, a sa druge strane da Hrvati, Albanci i Crnogorci ne bi eventualno tražili svoje pravo da izlovljavaju do ekonomske granice Jadranskog mora.

Opširnije u štampanom izdanju