U Nikšiću, Šavniku i Plužinama deset porodica dobilo kravu

“Sva grla su pregledali veterinari i konstatovano je zadovoljavajuće zdravstveno stanje."
188 pregleda 0 komentar(a)
šavnik, Foto: Arhiva "Vijesti"
šavnik, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.04.2011. 16:38h

Deset porodica iz Nikšića, Plužina i Šavnika danas će dobiti kravu, kao oblik pomoći, ali i kao način podsticanja samozapošljavanja u poljoprivredi.

U pitanju su radnici koji su zbog stečaja ili kao tehnološki višak ostali bez posla, a krave dobijaju zahvaljujući projektu „Pomoć seoskim domaćinstvima na sjevorozapadu Crne Gore“, koji realizuje NVO iz Nikšića „Agro grupa“.

Nabavku krava finansirao je Fond za otvoreno društvo, a „Agro grupa“ je projekat realizovala u saradnji sa mljekarom „Nika“, Službom za selekciju stoke, Biroom rada i Centrom za socijalni rad.

Pošto je, kako je rekao, broj prijavljenih kandidata bio daleko veći od nabavljenih grla, odlučili su da u junu obezbijede još jedan broj krava

“Sva grla su pregledali veterinari i konstatovano je zadovoljavajuće zdravstveno stanje. Osobe koje su dobile životinje pohađaće dvodnevnu obuku u prostorijama Selekcijske službe, gdje će im biti prenesena znanja i vještine o gajenju krava, higijeni, ishrani”, kazao je izvršni direktor „Agro grupe” Ratko Bataković uz napomenu da je najpovoljniju ponudu za dobavljanje krava dala firma „Nika-pro”.

U junu će obezbijediti još krava

Pošto je, kako je rekao, broj prijavljenih kandidata bio daleko veći od nabavljenih grla, odlučili su da u junu obezbijede još jedan broj krava koje će se podijeliti za sljedećih deset kandidata sa rang-liste.

Krave su dobili Duško Đurđić iz sela Komarnica, opština Šavnik, Angelina Blagojević iz Pive, selo Donja Brezna, i osmoro Nikšićana

„Ova vrsta projekata ima za cilj konkretnu podršku ljudima u ruralnim područjima, pogotovu u opštinama kao što je Nikšić gdje je veliki broj ljudi ostao bez posla. U nastavku ovog projekta tražićemo i učešće Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i opština u kojima ćemo realizovati projekte”, kazao je Bataković.

Za dobijanje krava mogle su da konkurišu osobe koje imaju od 40 do 55 godina, koje su ostale bez posla, nalaze se na evidenciji Biroa rada i korisnici su socijalne pomoći, imaju pašnjak za kosidbu i štalu, kao i volju da se bave poljoprivredom.

Krave su dobili Duško Đurđić iz sela Komarnica, opština Šavnik, Angelina Blagojević iz Pive, selo Donja Brezna, i osmoro Nikšićana - Momčilo Koprivica i Vlado Marković iz Kličeva, Zoran Jokanović i Veljko Guzina iz Oštrovaca, Slavica Šundić iz Vasiljevića, Nenad Gojković iz Rudina, Blagomir Krulanović iz Kuta i Ranko Lalović iz sela Brod.

Bonus video: