Montenegroberza u tehničkim problemima

Prije dva dana predviđeni početak trgovine i rada berze u 9 časova ujutro, zbog navodno tehničkih problema, kasnio je 15-tak minuta.
262 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2011. 08:12h

Rad jedinstvene crnogorske berze - Montenegroberze, u vlasništvu firmi iz Atlas grupacije Duška Kneževića, protekla tri i po mjeseca, uz pad berzanskih indeksa, obilježili su i neubičajeni tehnički problemi, potvrđeno je juče „Vijestima“ iz nekoliko izvora na tržištu kapitala.

Prema informacijama „Vijesti“, do prije neki dan nije bio ni potpisan ugovor sa slovenačkom kompanijom Novita koja radi servis i u kontinuitetu dugi niz godina održava elektronski BTS sistem trgovine, koji je jedinstvena berza naslijedila od bivše NEX Montenegro berze. Godišnje održavanje, kako saznajemo, nezvanično Kneževićevu berzu će koštati oko 12.000 eura.

Jedinstvena crnogorska berza, nastala spajanjem NEX-a i bivše Montenegroberze, startovala je sa radom 10. januara ove godine. Već prvog dana bilo je manjih tehničkih problema, jer se nijesu tako lako mogli uparivati nalozi shodno zadatim instrukcijama ovlašćenih brokera, što je u savremenom poslovnom svijetu nezamislivo.

Crna rupa od 2. do 6. aprila

Prije dva dana predviđeni početak trgovine i rada berze u 9 časova ujutro, zbog navodno tehničkih problema, kasnio je 15-tak minuta. Bilo je dana kada su brokerske kuće, ovlašćeni posrednici na berzi, sa zakašnjenjem dobijali berzanske izvještaje, a jednog dana ga nijesu uošte ni dobile, već je sjutradan poslat mejlom.

Bilo je dana kada su brokerske kuće, ovlašćeni posrednici na berzi, sa zakašnjenjem dobijali berzanske izvještaje, a jednog dana ga nijesu uošte ni dobile, već je sjutradan poslat mejlom

Na zvaničnom sajtu Montenegroberze ni danas nema zvaničnih izvještaja o dnevnim trgovinama, obavljenim od 2. do 6. aprila ove godine, što u očima potencijalnih investitora ne daje baš lijepu sliku o domaćem tržištu. O svim ovim problemima brokeri za sada ne žele javno da pričaju u nadi da će se konačno početi ostvarivati makar neka od novogodišnjih najava (ili bolje reći želja) predsjednika Atlas grupe.

Komična situacija koja ruži sliku crnogorskog tržišta bila je kada jedan broker svom inostranom klijentu nije mogao poslati obračun o kupljenim akcijama.

Još ništa od velikih obećanja

Od velikih obećanja Duška Kneževića vezanih za formiranje ozbiljnog tržišta i njegovog povezivanja sa nekim regionalnim ili čak berzama u Grčkoj ili Kipru, za sada još nema ništa.

"U periodu od starta jedinstvene berze unutar samog sistema trgovanja dolazilo je do sitnijih nepravilnosti i ispada koji nijesu mogli ugroziti nesmetano funkcionisanje trgovanja. Uz razumijevanje naših korisnika – članova berze i Centralne depozitarne agencije, težili smo ka rješavanju nepravilnosti, koje su u par navrata dovele do kašnjenja izvještaja prema korisnicima. Srećniji bi bili da je do produžetka radnog vremena članova berze došlo zbog povećanja obima posla, a ne zbog tehničkih problema berze, ali sa iskazanim razumijevanjem i ove poteškoće su se lakše prebrodile", saopšteno je „Vijestima“ iz Montenegroberze.

Iz berze napominju da im je „period od starta jedinstvene Montenegroberze do danas, ukazao na nedostatke koji su, kako tvrde, ipak iza njih i da im je „pokazao na pravce daljeg razvoja i pružanja sigurnosti u svim segmentima poslovanja berze“.

Ujedinjenje bilo veliki posao

Softver BTS koji se sada koristi na Montenegroberzi, bio je u upotrebi na NEX Montenegro berzi od njenog osnivanja.

"Zbog nedefinisanih problema sa vlasništvom nad softverom BTS, koji je Montenegroberza naslijedila od NEX-a, nastavak njegovog korišćenja prilikom starta jedinstvene berze je omogućen na osnovu razumijevanja i podrške Ljubljanske berze, koja je nosilac autorskih prava nad pomenutim softverom. Kako je problem sa vlasničkim pravima nad softverom nastao zbog, prije svega, ograničenog vremenskog roka za potpisivanje ugovora, sa startom jedinstvene berze odmah se krenulo u rješavanje. U tom pravcu uz veliku saradnju i razumijevanje Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV), krajem marta potpisan je Ugovor o licenci, sa kojim Montenegroberza dobija vlasnička i sva druga prava u vezi sa licencom nad softverom BTS. Kako je proces spajanja berzi bio od velikog značaja, kako za sve učesnike na tržištu kapitala, tako i za cjelokupnu ekonomiju, podršku za dalji razvoj softvera smo dobili od strane KHOV-a. S tim u vezi od 10. januara 2011. godine sa ponosom možemo reći da je na našem tržištu u upotrebi softver koji podržava FIX protokol, međunarodni standard u pogledu razmjene finansijskih informacija... Svaka promjena u okviru informacionog sitema predstavlja težak i veliki proces, koji sa sobom nosi mnoge rizike u pravcu funkcionisanja sistema. Proces informatičkog spajanja crnogorskih berzi podrazumijevao je pored spajanja baze podataka i prelazak na novi softver i poboljšanje hardvera berze. S obzirom na težinu cjelokupnog procesa, nakon skoro četiri mjeseca funkcionisanja jedinstvenog tržišta, menadžment berze je zadovoljan sa ostvarenim rezultatima", saopštili su iz Montenegroberze.

Šta je berza

Berza je, zapravo, servis na tržištu kapitala, odnosno, mjesto gdje se srijeću ponuda i tražnja za hartijama od vrijednosti i zaključuju poslovi. Investitori u prvom redu očekuju sigurnost da će njihovi nalozi u realnom vremenu biti blagovremeno izvršeni.

Preduslov da broker prodavca ili kupca izvrši nalog je sigurnost sistema trgovine. Prije 10 godina, nalozi su se davali putem faksa, a danas posredstvom posebnih stanica koje vežu brokerske kuće sa sistemom berze.

Berza je, prema važećim propisima, akcionarsko društvo i profitna organizacija koja kao servis na tržištu naplaćuje od ovlašćenih učesnika proviziju prema utvrđenom cjenovniku.

Berza je, prema važećim propisima, akcionarsko društvo i profitna organizacija koja kao servis na tržištu naplaćuje od ovlašćenih učesnika proviziju prema utvrđenom cjenovniku.

U Crnoj Gori je nakon postojanja dviju berzi koje su se, posljednjih nekoliko godinana, koliko-toliko utrkivale da brokerima pruže bolju uslugu, sada možda za normalni poslovni svijet nesvakidašnja situacija da jedan čovjek ili, preciznije, jedna poslovna grupacija kontroliše berzu.

Bonus video: