Keković upozorava na zloupotrebu prava radnika na praznični odmor

"Zaposleni koji želi da korsti praznik dužan je da to najavi poslodavcu najmanje tri dana ranije i da traži da mu se to omogući".
0 komentar(a)
Srđa Keković, Foto: Boris Pejović
Srđa Keković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.04.2011. 14:18h

U Crnoj Gori postoji divljanje kada je u pitanju poštovanje prava zaposlenih na nedjeljni i praznični odmor, kao i 40-to satnu radnu sedmicu, što pojedini poslodavci zloupotrebljavaju, ocijenio je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG), Srđa Keković.

"Ukoliko hoćete da imate zadovoljnog zaposlenog onda mu kao poslodavac morate omogućiti da se odmori, a ne da svaki dan radi deset sati, da u tri mjeseca nema sedmični odmor i da mu se omogući godišnji od pet ili deset dana kada poslodavcu odgovara", rekao je Keković.

To, kako je dodao, ulazi u sferu koja je neodrživa čak i sa pozicije poslodavca. Keković smatra da poslodavac mora da ima zadovoljnog radnika, da bi ostvario veći profit.

"U suprotnom,radnik kojega poslodavac tlači i gazi, sigurno će nekim tihim bojkotom da mu vrati, a to nije rješenje ni za jednu ni za drugu stranu", tvrdi Keković.

"Za vjerski praznik radnik ima pravo na punu nadoknadu, iako nije na radu. Ukoliko ne podnese zahtjev, poslodavac nije dužan čak ni da mu isplati nadoknadu štete", precizirao je Keković.

"To ljudi ne znaju i to je problem, moramo zajednički da radimo na tom polju, jer zakoni postoje da ih poštujemo", rekao je Keković.

Predstavnici USSCG su, kako je dodao, svim aktivistima, odnosno predsjednicima sindikalnih organizacija, uputili pismo u kojem su objasnili kako zaposleni može da koristi vjerski praznik, odnosno predstojeće Uskršnje praznike.

"Zaposleni koji želi da korsti praznik dužan je da to najavi poslodavcu najmanje tri dana ranije i da traži da mu se to omogući", objasnio je Keković.

On je dodao da je poslodavac obavezan da radniku omogući da koristi praznik, kao i da bi u suprotnom trebalo da ima vanredne razloge za spriječavanje, zbog čega je dužan i da ga obešteti.

"Za vjerski praznik radnik ima pravo na punu nadoknadu, iako nije na radu. Ukoliko ne podnese zahtjev, poslodavac nije dužan čak ni da mu isplati nadoknadu štete", precizirao je Keković.

Stvari drugačije stoje kada je u pitanju državni praznik, odnosno 1. maj, kada će USSCG kako je najavio, nastaviti kampanju poštovanja prava radnika, kakvu je vodila predhodnih godina.

"Taj praznik obuhvata sve nas i USS će kroz kampanju istrajavati na poštovanju prava i zakona sve dok se u Crnoj Gori ne budu ispunjavala ona pravila i standardi koje danas važe u Evropi", zaključio je Keković.

Bonus video: