Na Odboru za trgovinu najavljeni ambiciozni projekti za zaštitu potrošača

Uspostavljen je nacionalni sistem za brzu razmjenu informacija između inspekcija i Uprave carina, a kontakt tačka je Tržišna inspekcija
0 komentar(a)
Privredna komora, Odbor za trgovinu, Foto: Luka Zeković
Privredna komora, Odbor za trgovinu, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.04.2011. 18:27h

Crnogorski potrošači uskoro će dobiti novi zakon o zaštiti, a u planu je i zakon o potrošačkim kreditima, kako bi se domaće zakonodavsto potpuno usaglasilo sa evropskim, saopšteno je na sjednici Odbora udruženja trgovine Privredne komore, koja je danas zasijedala u proširenom sastavu.

Kako bi se potrošači bolje zaštitili, u planu je i razgraničenje nadležnosti inspekcija koje kontrolišu tržište, kao i formiranje uprave za inspekcijski nadzor, koja bi objedinila sve organe nadzora, koji su trenutno rasparčani po ministarstvima i drugim institucijama.

Rada Marković je kazala da se nada da će Crna Gora uskoro pristupiti RAPEX sistemu, koji članicama EU omogućava brzo upozoravanje o nebezbjednim neprehrambenim proizvodima

Ona je kazala da se nada da će Crna Gora uskoro pristupiti RAPEX sistemu, koji članicama EU omogućava brzo upozoravanje o nebezbjednim neprehrambenim proizvodima.

"Uspostavljen je nacionalni sistem za brzu razmjenu informacija između inspekcija i Uprave carina, a kontakt tačka je Tržišna inspekcija", kazala je ona.

Marković je navela da ubrzo očekuje i da se uspostavi regionali RAPEX sistem, kojem će pristupiti i Crna Gora.

U planu izrada registra za žalbe potrošača

Sekretar Odbora Savo Barović je kazao da je u okviru IPA projekta (predpristupni projekti EU) planirana izrada Centralnog informacionalnog sistem za registrovanje i upravljanje žalbama potrošača u različitim oblastima.

Ekspert Vitomir Fister, kazao je da nije najvažnije samo preuzeti zakonodavsto EU, već je potrebno kombinovati ga sa domaćim

Ekspert Vitomir Fister, kazao je da nije najvažnije samo preuzeti zakonodavsto EU, već je potrebno kombinovati ga sa domaćim. On je kazao da je u EU na snazi novi pristup bezbjednosti proizvoda, u kojem se država nije isključivo odgovorna, kao što je to ranije bio slučaj.

"Procjenu rizika vrše proizvođač, disktributer, potrošači i inspekcija", kazao je on.

Saopšteno je i da su u toku pregovori za zaključivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa članicama Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA), koji bi omogućio plasiranje crnogorskih proizvoda bez plaćanja carina u zemlje članice, a crnogorski potrošači će dobiti širi izbor i povoljnije cijene proizvoda.

Članice EFTA su Island, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn.

Bonus video: