Lukšić zove na pregovore, SSCG prikuplja potpise za radnički protest

Pripreme za protest se nastavljaju jer sindikalci nijesu sigurni u ishod pregovora, a “žele da iskoriste trenutno radničko raspoloženje”
0 komentar(a)
Savez sindikata, Foto: Luka Zeković
Savez sindikata, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.04.2011. 15:27h

Savez sindikata Crne Gore (SSCG) nastaviće sa prikupljanjem potpisa podrške za radnički protest koji će okupiti zaposlene zbog neodgovarajućeg Predloga izmjena Zakona o radu, iako su dobili poziv od premijera Igora Lukšića za nastavak pregovora.

U SSCG kažu da neće da budu nespremni ukoliko novi pregovori ne urode plodom.

Na sjednici Izvršnog odbora na kojoj su potvrđene odluke Skupštine vezane za strategiju SSCG borbe za izmjene Zakona o radu, saopšteno je da je održan prvi sastanak socijalnih partnera na kojem su predstavnici Vlade predložili da se nastave razgovori na nivou ranije radne grupe.

Predlog koji je radna grupa donijela konsenzusom socijalnih partnera, ministarstvo finansija je odbilo i prekrojilo po svojoj mjeri nakon čega je Vlada usvojila njihovu verziju.

Nakon toga sindikati najavljuju proteste jer u usvojeni Predlog stoje norme po kojima se radnik može tokom cijelog radnog vijeka zapošljavati na određeno vrijeme, i izmjenjene su broje stavke sa koji su na štetu radnika.

Na sjednici je saopšteno da je Vlada zahtijevala da se radna grupa proširi sa po jednim predstavnikom socijalnih partnera i sa dva iz Vlade. SSCG je Vladi dostavio svoje predloge i, kako je rečeno, danas će dobiti zvaničan odgovor.

Ipak, pripreme za protest se nastavljaju jer sindikalci nijesu sigurni u ishod pregovora, a “žele da iskoriste trenutno radničko raspoloženje”.

"Ukoliko ne bude dogovora, odnosno ne postignemo kompromis sa Vladom, protesti će se održati na dan rasprave o Predlogu izmjena i dopuna Zakona o radu" kazao je generalni sekretar SSCG Zoran Masoničić.

Sastavljeno radno tijelo za organizovanje protesta

Usvojen je i obrazac za davanje podrške stavovima organa SSCG, koji će biti podijeljen članstvu i odmah će krenuti sa prikupljanjem potpisa. Sastavljeno je i radno tijelo koje će se baviti organizovanjem protesta, a čine ga 23 predsjednika sindikata djelatnosti grana, 21 predsjednik opštinskog sindikalnog povjereništva, predsjednik skupštine i generalni sekretar.

Predsjednik podgoričkog povjereništva Goran Dragović je rekao da Savez pravi raskorak jer ne znaju ni jesu li za proteste

Iako su odluke donijete jednoglasno, SSCG, ipak, nije jedinstven kada je najavljena strategija u pitanju. Predsjednik Sindikata finansijskih organizacija Krsto Pejović smatra da treba odlučiti da li će biti protesta ili neće i da li da se prepusti radnoj grupi da sa Vladom postigne dogovor.

Pejović je kazao da treba pokušati sa lobiranjem u parlamentu i informisati javnost i dati amandmane, kao što to čini Unija slobodnih sindikata (USS) zbog čega ga je Masoničić pitao zašto se ne pridruži USS.

"Našim javnim protestom od pola sata ili sat ne možemo doći do rješenja, ispada da je ovaj protest samo muzika radi muzike" rekao je Pejović i kasnije i napustio sjednicu. I predsjednik podgoričkog povjereništva Goran Dragović je rekao da Savez pravi raskorak jer ne znaju ni jesu li za proteste.

On je ocjenio da nije vrijeme da se izlazi na ulicu i da treba da nastave pregovore.

Tribina Unije slobodnih sindikata

Unija slobodnih sindikata (USS) će u četvrtak održati u Podgorici tribinu na temu “Izmjene i dopune Zakona o radu”. Tribina je zakazana za 18 časova u zgradi restorana Plantaže, kod kružnog toka na Tuškom putu.

Tribina je dio kampanje koju će ta radnička organizacija da sprovede kako bi pokušali da objasne radnicima šta sa sobom nose izmjene koje su sadržane u Predlogu koji je Vlada usvojila i zbog čega se oni protive takvim zakonskim rješenjima.

"Cilj je sprečavanje uspostavljanja vazalnog odnosa i daljeg obespravljivanja zaposlenih radnika. Pozivamo Tebe i tvoje kolege, da svojim prisustvom date doprinos i zajedno sa nama stanete u front odbrane i ovo malo radničkih prava koje nam je preostalo", navodi se u pozivu USS.

USS je protekle sedmice uputila 11 predloga amandmana poslanicima od kojih očekuju da se na skupštinskom zasjedanju zauzmu za njih i na taj način Zakon učine kvalitetnijim.

Bonus video: