Lukšić na ručku sa biznismenima iskazao zabrinutost zbog rasta infacije

Lukšić smatra da će i pojeftinjenje struje za malu privredu “suzbiti argumente koji su uticali na povećanje cijena u Crnoj Gori”
0 komentar(a)
Lukšić Američka privredna komora ručak, Foto: Savo Prelević
Lukšić Američka privredna komora ručak, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.04.2011. 14:58h

Premijer Igor Lukšić kazao je da je zabrinut pogoršanjem ukupne socijalne situacije u Crnoj Gori posljednjih mjeseci i činjenicom da je inflacija za samo dva mjeseca porasla na 3,7 odsto.

Učestvujući na ručku Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham Montenegro), Lukšić je kazao da će Vlada na sjednici usvojiti mjere za djelimično olakšanje teške situacije, kroz smanjenje akciza na dizel gorivo, s obzirom da se ta vrsta energenta najviše koristi u industriji i građevinarsvu, ali i u autoprevozu i pekarskoj industriji.

"Vrlo je važno da mjere koje budemo usvajali u tom cilju budu realno sprovodive. Ovo je jedna od takvih mjera koja uz smanjivanje industrijske cijene struje značajno suzbija argumente koji su išli u pravcu potrebe da se dodatno koriguju cijene na više", dodao je Lukšić, aludirajući na otežanu situaciju javnih finansija.

On je dodao da će i pojeftinjenje struje za malu privredu “suzbiti argumente koji su uticali na povećanje cijena u Crnoj Gori”.

On je iz činjenice da se u posljednje vrijeme sve manje razgovora o pojedinačnim problemima a da se više govori o ukupnom ambijentu zaključio da je Crna Gora izašla iz tranzicije.

Lukšić kaže da se ekonomska politika Crne Gore iz vizure njegove Vlade zasniva na tri temelja, od kojih je smanjenje nivoa budžetskog deficita i javnog duga ključni.

"Plan je da se deficit budžeta u naredne dvije do tri godine svede na nulu, a javni dug na 40 odsto bruto-domaćeg proizvoda", dodao je Lukšić.

On očekuje da kreditne agencije poboljšaju rejting Crne Gore u narednom periodu, jer se, kako je dodao, uspješnim zaduživanjem na tržištu kapitala kroz euroobveznice pokazala kao referentan partner.

"Dobijajući kamatu manju nego prethodnog puta u emisiji euroobveznica pokazali smo da nas međunarodno tržište vrednuje na pravi način", dodao je Lukšić.

Najava zakona za dodatno olakšanje poslovanja

Pomenuo je i novi zakon o radu, oko čijih odredaba se još nijesu usaglasili socijalni partneri, dodajući da je “domaće tržište rada u ovom trenutku nedovoljno okrenuto osnovnim parametrima tržišne ekonomije”, dodajući da je “neophodno doći do zakonskog rješenja koji će biti izraz socijalnog dijaloga”.

Osvrnuo se i na sporenja oko ugovorao radu na neodređeno vrijeme.

"Nemam ništa protiv toga da ugovori na neodređeno budu dominantni, ali u tom slučaju procedure koje znače prilagođavanje firmi tržišnim iskušenjima moraju biti jednostavnije" ocijenio je premijer.

On je, govoreći o unaprjeđenju poslovnog ambijenta, kazao da o tome dosta govori činjenica da je na ručku AmCham-a prije dvije godine, kada je u svojstvu ministra finansija bio gost, bilo mnogo manje gostiju.

Lukšić je najavio da će do kraja maja biti usvojeno više zakona koji će dodatno olakšati poslovanje, a prije svega registrovanje vlasništva, otpočinjanje biznisa i pojednostavljenje procedura dobijanja građevinskih dozvola.

Istakao je da će i jedinstveno mjesto za kontakt biznisa i države, poznato kao “One Stop Shop”, biti uskoro realizovano.

Bonus video: