Krgović naljutio ključne igrače povezane sa Prvom bankom i boji se daljih posljedica

"Političari uključujući i Mila Đukanovića žele da kontrolišu sve, a ja sam pokušao da razvijem drugi dio sistema u skladu sa zakonom."
198 pregleda 0 komentar(a)
Ljubiša Krgović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ljubiša Krgović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.04.2011. 17:01h

Bivši guverner Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović ocijenio je da bi i dalje mogao snositi posledice zbog politike koju je vodio dok je bio bio na čelu te institucije.

On je nakon šest mjeseci od odlaska sa pozicije guvernera rekao Rojtersu da je razljutio ključne igrače posebno one koji su povezani sa jednom od najvećih banaka u zemlji Prvom bankom koju kontroliše porodica bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Mi smo se vratili unazad u CBCG

"Oni imaju mnogo načina da utiču, ako ja odlučim da ostanem u Crnoj Gori i da radim ovdje. To će biti veoma teško" rekao je Krgović.

Rojters prenosi da je Krgović pristao da govori ogorčen jednogodišnjim javnim ratom koji se protiv njega vodio, a koji se na kraju završio njegovom smjenom jer je insistirao na primjeni profesionalnih standarda.

"Mi smo se vratili unazad u CBCG. Stavili smo administraciju pod političu kontrolu.

Političari uključujući i Mila Đukanovića žele da kontrolišu sve

Proveo sam 10 godina da izgradim instituciju, da vratim povjerenje. I šta sam na kraju dobio? Političari uključujući i Mila Đukanovića žele da kontrolišu sve, a ja sam pokušao da razvijem drugi dio sistema u skladu sa zakonom.

To je bila jedna godina javnog rata" rekao je Krgović, dodajući da će jednog dana neko biti kriv za to.

Država plaća cijenu zbog kratkoročnih depozita u Prvoj

Bivši guverner ocijenio je i da država plaća visoku cijeni zbog toga što Vladine institucije drže u Prvoj banci drže kratkoročne depozite što primorava državu da uzima na drugim mjestima skupe kredite.

"Zašto plaćamo osam procenata za pozajmicu kad držimo dosta novca u Prvoj banci" istakao je Krgović.

Rojters prenosi da je Krgoviću početkom 2008. godine u vrijeme ekonomskog ekspanzije i buma sa nekretninama u njegovoj kancelariji u prostorijama CBCG jedan predstavnik lokalne kompanije nudio mito u zamjenu za posebni tretman što tada nije bilo neuobičajeno i izgledalo je neljubazno da Krgović odbije ponudu.

"Bilo je veoma teško reći njemu to direkno. Kazao sam molim Vas tim novcem podržite nešto drugo, mi smo ovdje profesionalni" rekao je Krgović,

Zašto plaćamo osam procenata za pozajmicu kad držimo dosta novca u Prvoj banci

U obimnom članku Rojters navodi da je Krgović kazao da je uvijek odbijao mito i da nije osporio medijske navode da je tokom 2010. godine uzeo subvenciju od Vlade za svoj vinograd.

"To je istina. To sam uradio kao svaki drugi građanin" kazao je Krgović.

Iako je Krgović , prema navodima Rojtersa , bio intiman sa Đukanovićem međunarodni eksperti kažu da znaju da nema vjerodostojnih tvrdnji koje Krgovića povezuju sa korupcijom.

Bivši guverner ovbih dana, kako se navodi, provodi vrijeme na svom porodičnom imanju tri kilometra udaljenom od Podgorice gdje ima vinograd od tri hektara.

"Tu ima kuću koja gleda na rezove loza, 100 maslina i magacin od oko 10.000 boca vina" prenosi Rojters.

Bonus video: