Čudnom matematikom, Crnogorskom telekomu dodijeljen posao

Na taj način, svi ostali su automatski diskriminisani, a Telekomu se omogućava da ponudi maksimalnu cijenu...
0 komentar(a)
Fond PIO, Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Fond PIO, Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.04.2011. 17:07h

Čudnom matematikom Fonda PIO i Komisije za javne nabavke Crnogorski Telekom je nedavno pobijedio u nadmetanju sa kompanijom MNNews na tenderu za povezivanje centrale Fonda sa službama u osam crnogorskih gradova.

Te dvije kompanije jedine su dostavile ponude na tenderu za nabavku usluga zakupa telekomunikacionih kapaciteta za prenos podataka na bazi internet protokola (TCP/IP) između centralne službe Fonda PIO i područnih službi, objavljenim početkom februara. Za izbor najpovoljnije ponude propisan je kriterijum „ekonomski nabolja ponuda“, sa potkriterijumima ponuđena cijena, što je bodovano sa 60 poena, te rok implementacije, što je bodovano sa 40 poena.

Dodijeljeni broj bodova za ponuđenu cijenu nije sporan: MNNews, za ponudu u iznosu 29.133 eura, dobija maksimalnih 60 bodova, dok je Crnogorskom telekomu, za ponudu od 44.226 eura, komisija dodijelila 39,52 boda.

No, kad je u pitanju broj bodova dodijeljen za kriterijum rok implementacije, na scenu stupa čudna matematika.

Tenderskom dokumentacijom propisana je, za naručioca obavezujuća, metodologija prema kojoj se, u određivanju broja bodova koji se dodjeljuju ponuđaču, ti poeni računaju po formuli (najniži ponuđeni rok implementacije, puta maksimalan broj bodova podijeljeno sa ponuđenim rokom implementacije).

Pojednostavljeno i pretočeno u konkretne brojeve, to znači da bi Crnogorski Telekom, u ovoj računici, morao dobiti nula bodova. Ta kompanija je ponudila rok implementacije nula dana, što je i najmanji ponuđeni rok implementacije. Maksimalan broj bodova koji se dodjeljuje za taj kriterijum je 40. Nula pomnožena sa 40 daje nulu. I kad se taj rezultat opet podijeli sa nula bodova", Telekomu je moralo biti dodijeljeno nula poena.

Umjesto toga, ta kompanija, za kriterijum koji se odnosi na vrijeme realizacije posla, dobija maksimalan broj poena.

Žalbu kompanije MNNews da je ponuda izabranog ponuđača neispravna, pored ostalog, i iz razloga što je za traženi rok implementacije izabrani ponuđač ponudio nula dana, što je, kako se navodi „nerealan i rok sa kojim se ne može izračunati broj bodova po navedenoj formuli u tenderskoj dokumentaciji“, Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki ocijenila je neosnovanom.

U obrazloženju o tako ponuđenom roku, iz Crnogorskog telekoma je Komisiji navedeno da je oprema za pružanje servisa zakupa telekomunikacionih kapaciteta za prenos podataka funkcionalna na lokacijama traženim u tenderu, tako da se aktivacija servisa može izvršiti odmah nakon potpisivanja ugovora.

Prema navodima nadležnih u kompaniji MNNews, tender je koncipiran tako da boduje rok implementacije “iako je jedini operater koji u tom momentu posjeduje priključke na objektima Fonda PIO kompanija Crnogorski telekom”.

"Na taj način, svi ostali su automatski diskriminisani, a Telekomu se omogućava da ponudi maksimalnu cijenu. Komisija za kontrolu javnih nabavki odbila je sve naše žalbe pod izgovorom da nijesmo dostavili adekvatne dokaze o tvrdnji da se za nula vremena ne može ništa napraviti", navode u MNNews, dodajući da je prihvatanjem ponude Crnogorskog telekoma, Komisija državu oštetila za 15.000 eura.

Bonus video: