Brošure i mape Crne Gore na mobilnom telefonu

Karte će imati podatke gdje se nalaze bankomati banke koju posjetilac koristi, servisi za automobile, podaci o hrani, zabavi, sportu, smještaju...
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2011. 10:53h

Brošure i karte puta uskoro će biti prošlost i za turiste koji budu dolazili u Crnu Goru jer će sve te podatke, i to još mnogo preciznije, moći da imaju u svojim mobilnim telefonima.

Generalni menadžer Ofis centra Aleksandar Lazić kazao je da će, u saradnji sa Ministarstvom turizma i Nacionalnom turističkom organizacijom početi sa prikupljanjem detaljnih podataka za sva mjesta u Crnoj Gori, a prije svega na primorju, i da će kompletan projekat biti završen do ljeta 2012. godine.

"Počeli smo da sarađujemo sa zagrebačkom firmom Navigo sistem i sa njima radimo „platforme“ sa turističkim podacima, to su takozvani putni vodiči. Za sada se one mogu koristiti na ajfonu ali se radi i za sve android telefone i imaće podatke za svako značajnije turističko mjesto", kazao je Lazić.

Podaci se besplatno skidaju sa Interneta

On je rekao sa da će karte imati podatke kao što je vidikovac koji treba vidjeti, gdje se nalaze bankomati banke koju posjetilac koristi, servisi za automobile, podaci o hrani, zabavi, sportu, smještaju, tranzitu, gorivu, stanju na putevima, vremenskoj prognozi za naredna tri dana…

Takođe će imati mogućnost da korisniku pokaže koliko je udaljen od nekog mjesta i da ga odvede do tamo najkraćim putem.

"Takve karte se rade za turističke destinacije i prvo takvo predstavljanje ćemo uraditi za Kotor, tako da će korisnik koji stoji na Trgu od oružja dobiti podatke o tom trgu kao i okruženju u kojem se nalazi. Imaće svog ličnog vodiča", kazao je Lazić.

On je rekao da je ideja predstavljena ministru turizma Predragu Skuliću koji je obećao da će država da stane iza tog projekta.

"U saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama ćemo doći do podataka za turističke karte. Vjerujem da ćemo do sljedeće ljetnje sezone uspjeti da prikupimo podatke svih gradova u Crnoj Gori. Početkom maja počinjemo sa radom na terenu i Ofis centar će za taj posao zaposliti nove mlade ljude", kazao je Lazić.

On je objasnio da će korisnici, čiji telefoni podržavaju korišćenje putnih karata, podatke moći besplatno da skidaju sa Interneta.

"Dio troška ćemo naplatiti od lokalnih zajednica, restorana i onih koji žele da njihovi podaci budu u njoj. To će ih koštati 20 do 100 eura, u zavisnosti od toga ko želi da se reklamira. Pokušaćemo da to bude jednokratna uplata ukoliko se ništa ne bude mijenjalo, a ako budu željeli da dodaju ili mijenjaju fotografije ili brojeve telefona to će se dodatno naplaćivati", rekao je on.

Bonus video: