Do biznisa kroz šumu papira

Pored komplikovane procedure i čekanja na šalterima ni banke nisu u proteklom periodu bile raspložene da daju kredite licima koja otpočinju biznis.
91 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2011. 16:15h

Procedura za osnivanje preduzeća sastoji se od pet koraka. Ako uz to dodamo vrijeme potrebno za pribavljanje potrebne dokumentacije i institucije kojim se morate obratiti, nastojanje da se što više ljudi ohrabri za preduzetništvo nije upečatljivo iako Izvještaj Doing biznis za 2011. godinu potvrđuje poboljšanje poslovne klime u Crnoj Gori.

Prema Doing biznis izvještaju za 2011. godinu, Crna Gora je u pogledu indikatora poslovne klime ostvarila napredak od 34 pozicije, te je shodno tome zauzela 51. mjesto u ovoj oblasti, što su uslovila pojednostavljenja nekih procedura, naveli su iz Unije poslodavaca.

Pored komplikovane procedure i čekanja na šalterima ni banke nisu u proteklom periodu bile raspložene da daju kredite onima koji otpočinju biznis.

Prvi korak u proceduri osnivanja preduzeća je dobijanje jedinstvenog matičnog broja (CRPS), nakon toga morate napraviti pečat ili štambilj, zatim slijedi otvaranje računa u poslovnoj banci, četvrti korak je pribavljanje odobrenja za obavljanje željene djelatnosti i posljednja stavka u proceduri nalaže da se morate registrovati u Poreskoj upravi.

"Naša namjera je bila da se dodatno ohrabre potencijalni preduzetnici da sami, bez angažovanja trećih lica, registruju svoje preduzeće, sami prikupljaju dokumentaciju i sami povlače procedure pred nadležnim instutucijama

Za sve institucije potreban je velika papirologija, a sve u zavisnosti od oblika obavljanja privredne aktivnosti: da li je to preduzetnik, Ortačko, Akcionarsko, Društvo sa ograničenom odgovornošću... Unija poslodavaca Crne Gore je u januaru ove godine napravila brošuru “Vodič za otpočinjanje biznisa” koja bi trebalo da pomogne osobama koje se odluče na osnivanje svog biznisa.

"Naša namjera je bila da se dodatno ohrabre potencijalni preduzetnici da sami, bez angažovanja trećih lica, registruju svoje preduzeće, sami prikupljaju dokumentaciju i sami povlače procedure pred nadležnim instutucijama. Rukovođeni time, brošura „Vodič za otpočinjanje biznisa“ predstavlja svojevrsni putokaz za sve aktivnosti potrebne za registraciju preduzeća ", istakla je Rumica Kostić iz Unije poslodavaca Crne Gore.

Potrebna dokumentacija

Da biste postali preduzetnik i otvorili svoju firmu potrebno je da se firma registruje u Centralni registar privrednih društava, za to vam je potrebna registraciona prijava, kopija uplatnice administrativne takse i kopija lične karte, sljedeći korak je pravljenje pečata koje je neophodno za ovjeru dokumenata i otvaranje računa u poslovnoj banci, za koji se mora ispuniti osam dokumenata.

Potrebna dokumentacija za dobijanje odobrenja za obavljanje djelatnosti zavisi od oblasti, da li je to ugostiteljstvo, trgovina, zanatstvo. Za oblast zanatstva je potrebno ispuniti samo prijavu o početku obavljanja zanata. Za oblast trgovine se ispunjava prijava o početku obavljanja trgovine i rješenje o ispunjenju zahtjeva za objekte sa prehrambenom robom.

Oblast ugostiteljstva je najzahtjevnija po pitanju dokumentacije, traži se zahtjev, potvrda o registraciji u CRPS-u, dokaz o svojini ili zakupu ugostiteljskog objekta, za objekte iz grupe hoteli, hotel & resort, wild beauty resort, turističko naselje i restoran – dokaz o ispunjenosti uslova za poslovođu ugostiteljskog objekta i kopiju uplatnice administrativne takse. Odobrenje za obavljanje djelatnosti se izdaje u resornom ministarstvu ili u sekretarijatu lokalne samouprave i to u zavisnosti od oblasti posla koji biste obavljali. Poreska uprava je posljednja instanca u proceduri.

Društvo sa ograničenom odgovornošću (D.O.O.) osnivaju fizička ili pravna lica ulaganjem novčanih sredstava u društvo u cilju ostvarivanja profita, a njihovi osnivači odgovaraju za obaveze društva do iznosa svojih uloga. Da biste se registrovali u CRPS, mora se priložiti registraciona prijava, ugovor o osnivanju ili odluka o osnivanju, koja je ovjerena od nadležnog suda, statut i kopiju uplatnice administrativne takse, sljedeći korak je pravljenje pečata i otvaranje računa u poslovnoj banci, za koji se mora ispuniti osam dokumenata.

Potrebna dokumentacija za dobijanje odobrenja za obavljanje djelatnosti zavisi od oblasti, da li je to ugostiteljstvo, trgovina, zanastvo i procedura je ista skoro kao i za preduzetnika. Odobrenje za obavljanje djelatnosti se izdaje u resornom ministarstvu ili u sekretarijatu lokalne samouprave i to u zavisnosti od oblasti posla koji biste obavljali. Poreska uprava je kao u proceduri za preduzetnika, posljednja instanca u proceduri.

Borba za opstanak

Kada se procedura otpočinjanja biznisa uspješno savlada tek tada počinje prava borba za opstanak. Što je biznis veći, a sfera poslovanja komplikovanija i obimnija veći su troškovi i porezi.

Otvaranje trgovina je jednostavniji način ulaska u biznis, ali problem može biti visoka cijena zakupa poslovnih prostora. U Hercegovačkoj ulici je cijena zakupa od 1.300 do 3.000 eura mjesečno, u zavisnosti od kvadrature. Zakupci koji se nalaze u Ulici slobode kažu da su cijene zakupa snižene od kad je Delta siti otvoren. Glavni grad ima 205 poslovnih prostora, od kojih je do početka marta izdato 188.

" Neizdati poslovni prostori se nalaze na manje atraktivnim lokacijama na prostoru Podgorice, neki su i u podrumskim prostorijama", istakli su iz Glavnog grada.

Elektronsko podnošenje prijava

Procedura dobijanja poreska registracije koja se odvija kod Poreske uprave, je pojednostavljena, tako da se olakšao ovaj dio procedure preduzetnicima. Prvi dio projekta koji se odvija u dvije faze je počeo prošle godine, dok je druga faza otpočela u januaru ove godine.

Šesnaest obrazaca koji su bili potrebni za ovu registraciju pretočeni su u jedan obrazac.

"Pored smanjenja broja registracionih obrazaca i institucija Projektom je obezbijeđena jednoobrazna evidencija podataka o poslodavcima, zaposlenim licima, radnom vremenu, nezaposlenim licima, članovima porodica i drugim registracionim podacima iz ove oblasti ", istakli su iz Poreske uprave, dodajući da druga faza projekta obuhvata uvođenje jedne poreske prijave, jednog uplatnog računa za sve vrste prihoda po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, kao i elektronsko podnošenje poreskih prijava.

Dakle 7 dokumenata (poreskih prijava) kojima su poreski obveznici obračunavali svoju poresku obavezu i dostavljali Poreskoj upravi na unos i obradu je pretočeno u jednu poresku prijavu.

"U postupku implementacije je elektronsko dostavljanje poreskih prijava, odnosno potpuna automatizacija postupka predaje, unosa i obrade podataka, sa bilo kog mjesta i u bilo koje vrijeme, bez papirologije i čekanja u redovima, na jednostavan i brz način od poreskog obveznika ka Poreskoj upravi je omogućeno ", istakli su iz Poreske uprave, dodajući da poreski obveznici mogu od početka februara elektronskim putem dostavljati IOPPD (Izvještaj o obračunatim porezima i doprinosima), što je prvi korak pomenute implementacije.

Fali podrška banaka

Možda i najveći problem pri otpočinjanju biznisa je pribavljanje novca potrebnog za početna ulaganja. Početnici u biznisu teško dolaze do kredita poslovnih banaka, iz razloga njihove nemogućnosti da ispune bankarske uslove koji su, često, strogo postavljeni.

Ovaj problem dobio je veću dimenziju naročito u doba svjetske finansijske krize i opšteg nedostavka sredstava u privredi.

"Ublažavanjem posljedica krize očekujemo veću podršku banaka koje, inače, u svojim programima imaju tzv. start-up kredite, kao i podršku drugih relevantnih institucija. U prilog ovome govori činjenica da je Investiciono-razvojni fond CG, pored inače planirane podrške u vidu start-up kredita, a u cilju jačanja „ženskog preduzetništva“, objavio konkurs (koji važi do kraja tekuće godine, odnosno do ispunjavanja kvote od trideset finansiranih projekata) za dodjelu kredita za početak biznisa, ili pak postojećim, a gdje se kao nosioci projekta mogu pojaviti isključivo pripadnice ženske populacije", istakli su iz Unije poslodavaca.

Zavod za zapošljavanje CG (Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanja lica sa invaliditetom) je raspisao konkurs za dodjelu kredita radi stimulisanja zapošljavanja i preduzetništva za lica sa invaliditetom.

Bonus video: