Svjetska banka: Jedan finansijski udar dijeli svijet od nove ekonomske krize

Rast cijena hrane u siromašnim zemljama može dovesti do gubitka cijele jedne generacije.
0 komentar(a)
Robert Zelik, Foto: Avaloi
Robert Zelik, Foto: Avaloi
Ažurirano: 17.04.2011. 10:21h

Predsjednik Svjetske banke Robert Zelik upozorio je da samo jedan finansijski udar dijeli svijet od nove globalne krize.

On je u Vašingtonu na kraju prolećnog zasjedanja Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kao najveću opasnost izdvojio rast cijena hrane što u siromašnim zemljama može dovesti do gubitka cijele jedne generacije.

Ministri finansija grupe 20 razvijenih i zemalja u razvoju, koji su se takođe sastali u Vašingtonu, obećali su finansijsku pomoć novim vladama na Bliskom istoku i sjevernoj Africi, za koju Zelik kaže da je od suštinskog značaja.

"Kriza na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi tjera nas da što je prije moguće primjenimo zaključke našeg posljednjeg izvještaja o situaciji u svijetu. U tom izvještaju naglašena je važnost bezbjednosti, pravde i otvaranja radnih mjesta", rekao je on.

Zelik je pozvao Svjetsku banku da brzo reaguje i podrži reforme u regionu.

"Čekanje da se situacija stabilizuje značiće izgubljene prilike. U vremenima revolucije status kvo nikad nije pobjednička opcija", rekao je on.

Na sastancima u Vašingtonu razgovaralo se i o neredima na Bliskom istoku, rastu cijena nafte, kao i porastu nezaposlenosti.

Šef MMF Dominik Štraus-Kan izrazio je sličnu bojazan kao i Zelik, rekavši da je najveći problem porast nezaposlenosti među omladinom, koja prijeti da "pojede" cijelu jednu generaciju.

Bonus video: